Календарний інформер “Життя поклав на розбудову української нації” (10.09 — 135 років від дня народження Д. Донцова)

10 вересня 2018 року о 12:00 год. на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради календарним інформером “Життя поклав на розбудову української нації” відзначили 135-ту річницю від дня народження Донцова Дмитра Івановича (10.09 (29.08). 1883–30.02.1973) – політичного діяча, журналіста, літературного критика, теоретика та ідеолога українського націоналізму.

Представляючи користувачам бібліотеки постать непересічної особистості, бібліотекар нагадала присутнім біографічні факти із його життя, зокрема, те, що походив визначний українець із давнього козацького роду Донців, які у XVII ст. встановлювали козацькі порядки на Слобожанщині, Курщині та Воронежчині, а у ХІХ ст. переселилися в Таврію, отримавши дворянство як нащадки козацької старшини. Народився Донцов Д.І. у м. Мелітополі (тепер Запорізької обл.). Родина жила заможно, і хоч батьки повмирали дуже молодими, Дмитро зміг отримати добру освіту. Вищу освіту здобував у Петербурзькому (1900-1907) та Віденському(1909- 1911) університетах, а закінчив 1917 р. Львівському, де отримав ступінь доктора юридичних наук.

Бібліотекар наголосила, що Донцов Д.І., як класичний представник публіцистичної критики, став ідеологом українського “чинного націоналізму” як світогляду, талановито і аргументовано викривав російський імперіалізм і шовінізм у всіх його виявах, підносив козацькі традиції у вихованні молодого покоління, підкреслював важливість для української молоді традиціоналізму, активізму, безкомпромісно боровся з марксизмом та його історичним матеріалізмом.
Також бібліотекар підкреслила, що у своїх теоретичних поглядах Донцов Д.І. пройшов еволюцію від прийняття соціалістичних та марксистських ідей до їх повного заперечення. Обґрунтував ідею укр. націоналізму. Відстоював засади крайнього войовничого християнства, ідею незалежності України, ідеологічно обґрунтував діяльність Організації українських націоналістів.

Для гострополемічних публіцистичних творів Донцова характерна пристрасна аргументація без будь-яких компромісів. Тривалий час його ідеологічні засади зустрічали критику з боку громадськості за волюнтаристський і пантеїстичний монізм. Як журналіст, Донцов Д.І. видавав журнал “Вісник” (у 30-х р.р.), де друкувалися всі найталановитіші майстри слова – О.Ольжич, Олена Теліга, Юрій Клен, Ю.Липа, Євген Маланюк, Оксана Лятуринська та інші. Його перу належать десятки монографій, для прочитання бібліотекар рекомендувала краще з літературного доробку.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів. Відповідальна- Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top