Календарний інформер: “Євген Коновалець та Українська Військова Організація”

 

30.07.1920 – 30.07.2020 

100-річчя  створення Української Військової Організації (УВО)

під проводом полковника Євгена Коновальця, яка передувала створенню ОУН.

30 липня 2020 року, протягом дня, бібліотекарі абонементу ЦБ (вул. Короля Данила,16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, провели календарний інформер: “Євген Коновалець та Українська Військова Організація”, і надали інформацію користувачам бібліотеки про непересічну історичну подію – відзначення 100-річчя  створення Української Військової Організації (УВО) під проводом полковника Євгена Коновальця, яка передувала створенню ОУН.

 

30 липня 1920 у Празі відбувся з’їзд представників українських військових організацій за кордоном, на якому під керівництвом командира січових стрільців, полковника Євгена Коновальця, було створено Українську Військову Організацію. Підготовчу штабову працю для створення кермуючого осередку (Начальної Команди) провів полковник Юрій Отмарштайн та очолив його. УВО було створено нелегально на західноукраїнських землях, що відійшли до Польщі. Зокрема, перший осередок Української Військової Організації було створено у Львові. На першому з’їзді було ухвалено цілий ряд постанов та завдань для УВО, які були направлені для усунення різниці між придніпрянцями та галичанами, й утвердження ідеї соборності всіх земель України.  В УВО були організаційно-кадрова, розвідна, бойова і пропагандивно-політична референтури. Основною територією дії УВО була Галичина, яку поділено на 13 військових округів, округи на повіти з округовими і повітовими командами (всіх 58). Поза українськими землями УВО утримувала експозитури. Найважливіші в Чехословаччині (Крайова Команда), в Берліні (Закордонна Делегація УВО), у Данциґу, в Литві (Гурток українців при Литовсько-Українському Товаристві). Поставали гуртки УВО й за океаном, які стали статутними товариствами під різними назвами і підтримували УВО політично й фінансово . Експозитури ставили собі завданням легалізувати членів УВО за кордоном, підтримувати зв’язки з чужинецькими колами, транспортувати зброю та літературу, організувати вишкільні курси. 

Українська Військова Організація стала бойовою силою українського національного-визвольного руху. Немає сумніву, що впродовж свого існування УВО мала визначні успіхи, що здобули їй славу на українських землях і за кордоном, але теж і значні втрати (Ольга Басарабова, сотник Юліан Головінський та інші), заповнені тюрми, жорстокі тортури на допитах, політичні процеси та присуди смерті (Василь Крупа, Роман Луцейко та інші). Поруч з УВО в краю і за кордоном існували групи, що своєю діяльністю намагалися створити ідеологічно-політичний грунт для військово-бойової діяльності. Ці групи об’єдналися в одну організацію під спільним проводом. Саме з УВО, на Першому Конгресі Українських Націоналістів у Відні, що відбувся в січні 1929 року, в десяту річницю проголошення Соборності України,  постала Організація Українських Націоналістів (ОУН) з полковником Євгеном Коновальцем  на чолі. УВО залишилася стрижнем ОУН та була причиною побудови ОУН на військовий лад.

Прочитати про створення Української Військової Організації (УВО) під проводом полковника Євгена Коновальця, про її успіхи, здобутки та втрати ви можете в таких книгах та матеріалах:

  • В’ятрович В. М. Історія з грифом “Секретно” : архіви КГБ розповідають // Володимир В’ятрович. – Харків: Книжковий клуб ”Клуб сімейного дозвілля”, 2015. – С. 25-40;
  • Гупало С. Таємна сила українських патріотів. http://www.day.kiev.ua/145572/ Інститут історії України;
  • Ковальчук М. Біля витоків УВО: військово-політична діяльність Є. Коновальця у 1920-1921 рр. /Український визвольний рух / Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, Центр досліджень визвольного руху. – Львів, 2006. – Збірник 7.
  • Коновалець Є. Причинки до історії української революції [Друк за виданням: Полковник Євген Коновалець. Причинки до історії української революції”. Прага, 1928 р.]. – Івано-Франківськ, “Лілея-НВ”, 2018;
  • Мартинець О. Від УВО до ОУН. 1949;
  • Організація Українських Націоналістів (ОУН) і  полковник Євген Коновалець //Гриневич В., Гриневич Л.,Якимович Б. та ін. Історія українського війська (1917 -1995). Упорядник Я. Дашкевич. – Львів: Світ,1996.- С.492 – 499;
  • Український визвольний рух : науковий збірник. – Львів : Мс. Зб. 7 . – 2006. – 310, [1] c. : іл.;
  • Шаповал Ю. І. Україна 20–50-х років: сторінки ненаписаної історії / Ю. І. Шаповал; Акад. наук України, Ін-т нац. відносин і політології. – Київ: Наук. думка, 1993. 

 Захід проведено дотримуючись всіх заходів безпеки.

 Відповідальні за проведення  – завідуюча відділом обслуговування ЦМБ –  Кирста О.М. та бібліотекар абонементу Зіняк М. В.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top