“Квінтесенція краси, сили, життя:  успішні жінки з інвалідністю”

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем людей із інвалідністю. Відзначення цього дня – справедлива шана суспільства та нагадування всім про обов’язок перед людьми, що потребують захисту та підтримки у цей непростий час. Звичайно, цей день не можна назвати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення рівних прав людей з інвалідністю і їх участі в житті суспільства.



2 грудня 2018 року о 15:00  на абонементі ЦБ (вул. К. Данила, 16) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулось представлення  унікального високохудожнього мистецького  фотопроекту “Квінтесенція краси, сили, життя:  успішні жінки з інвалідністю” Мар’яни Сурмачевської  (презентація якого відбулась 3 березня цього року в ”Бастіоні”).

Мар’яна  відома вже користувачам бібліотеки за  численними виставками та презентаціями в бібліотеці, проте цей надзвичайно атмосферний захід  прикував увагу, а неповторні миті жіночої краси зафіксовані фотохудожником визвали непідкупні справжні емоції присутніх. Авторка познайомила користувачів із добіркою фотографій з життя жінок з інвалідністю, які, незважаючи на  свої проблеми із здоров’ям, живуть повноцінним життям, беруть участь у соціальному та культурному житті. М. Сурмачевська привідкрила «залаштунки» ідеї, задуму та реалізації фотопроекту. Вона розповіла, що ці жінки це не просто категорія людей. Це окремі життя, окремі трагедії, окремі людські сподівання на краще. Кожна жінка-учасниця, а їх 10-ро (А. Остапів, Т. Дороніна, Н. Макар, Л. Юрків, Н. Заліська, Н. Годованець, М. Мисюк, О. Зірко, Х. Сирова, І. Семенюк), це окрема квітка — унікальна, індивідуальна, досконала, неповторна!!!

Красиві жінки на світлинах п.  Мар’яни і успішні в житті доказують, що вони  гідні бути  натхненицями  цієї виставки. Чиста КРАСА, неймовірна спрага до ЖИТТЯ і внутрішня СИЛА. Вони інші. Особливі. І це не просто слова…. взяти хоча б Марічку Мисюк! Природну красу дівчини помітно одразу. А ОЧІ Марічки… це наче океан…

А Христина Сирова!!! Неймовірно щира та позитивна людина, яка, попри всі негаразди та важку хворобу, несе заряд цілющої енергії та надії в серця тих, хто цього потребує. Вона проводить психологічні тренінги з дітьми та молоддю, є головою ГО ”Хребет”. А ще Христина –   любляча дружина для чоловіка Олександра, турботлива та дбайлива матуся для маленького синочка Яна, а ще вона талановита художниця, письменниця, поетеса, автор книг ”Біла ворна в чорному, ”Рибний хребет”, Рефлексія знеболюючого”, а ще просто надзвичайно вродлива жінка, яка неодноразово брала участь в Всеукраїнському конкурсі краси для дівчат з інвалідністю “Краса без обмежень”. Через погодні умови, нажаль, дівчата не змогли бути цього дня  в бібліотеці, та саме Христина Сирова взяла на себе відповідальність спілкування з користувачами абонементу ЦБ. Вона розповіла про свої успіхи, зокрема, поділилася незабутніми позитивними враженнями від участі в цьогорічному Всеукраїнському конкурсі краси для дівчат з інвалідністю “Краса без обмежень 2018”, де вона увійшла до трійки переможниць та отримала титул ”Віце Міс”,  а також титул “ Міс Індивідуальність”. Христина акцентувала, що втомлювались дівчата страшенно, та таких насичених подіями та позитивом днів, вона не забуде ніколи. Також Христя подякувала Мар’яні Сурмачевській   за фотопроект, та всім хто долучився до цього дійства. Вона підкреслила, що саме такі поії дають змогу духовно встати з візка та звернути гори на шляху до реалізації мрій.  

Присутні мали змогу не лише познайомитись зі світлинами успішних жінок з інвалідністю, прочитати їхні портфоліо, а й почути щирі розповіді, поспілкуватись з фотомитцем та безпосереднім учасником проекту,  попасти в їх надзвичайний світ.

Закінчуючи захід, бібліотекар процитувала слова В. Гюго: “ Ніяка зовнішня привабливість не може бути повноцінною, якщо вона не оживлена внутрішньою красою. Краса душі розливається подібно таємному світлу по тілесній красі”. Саме такою красою і наділені  учасниці  фотопроекту “Квінтесенція краси, сили, життя..”

Тож до нових творчих зустрічей в бібліотеці, а Мар’яні Сурмачевській,  творчого натхнення, цікавих ідей та нових проектів, адже вона є ще й волонтером (а 5 грудня – Всесвітній день Волонтера) і працює над абсолютно новим проектом (ВІДЕО) про людей з інвалідністю, які прагнуть вільного життя.

Проведення заходу направлено на привернення уваги до проблем людей з інвалідністю, захист їхньої гідності, прав та благополуччя.

Тільки толерантність кожного з нас допоможуть спростити їхнє життя.. Переймаючись буденними проблемами, ми не повинні забувати про непросту долю людей з вадами здоров’я, адже надання їм щоденної підтримки й допомоги –справжній вияв милосердя, людяності та любові до ближнього.
Відповідальна за організацію та проведення – завідувач відділу обслуговування ЦБ Кирста О.М. та фотохудожник Сурмачевська М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top