“Квіти у полі, там де Крути…”

Сьогодні, День пам’яті Героїв Крут – знакова подія для українців, адже 29 січня 1918 року героїчною смертю під залізничною станцією Крути полягли молоді захисники Української Держави.  У цей день жменька юнаків, які були ровесниками наших сучасних старшокласників, у нерівному бою віддали своє життя, але відстояли честь України. Їх було 300 проти шеститисячної армії противника. Більша частина впала в бою, частину забрали в полон, де жорстоко катували, і тільки пораненим, що відправили до Харкова, вдалося втекти.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до Батьківщини. Довгий час про цю подію не говорили. Тільки в останні роки історики почали активно вивчати наявні матеріали. І хоча зараз виникає більше питань, ніж відповідей, незмінним залишається один факт: битва під Крутами – одна з визначних сторінок історії України, яку ми повинні добре пам’ятати.

28.01.2022 року в бібліотеці-філії №24 (с. Драгомирчани, вул. Незалежності, 77) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено і проведено історичну годину “Квіти у полі, там де Крути…”. Діти переглянули фільм про Крути та пригадали історичні події того часу. 

Історія подарувала нам унікальну можливість збудувати незалежну українську державу.
А в наш складний час, як ніколи є актуальними слова Уласа Самчука, який в 1992 році застерігав: «Молодь мусить зрозуміти, що історія кожної хвилини може подарувати нам нові Крути. І було б дуже недоцільним, коли б та своєрідна героїка без знань, без підготовки, без організованого керма перейшла в нашу традицію».
І він, на превеликий жаль, “як у воду дивився…”.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top