“Класик європейської графіки”

04.01.2021 року протягом дня  працівники  абонементу ЦБ (вул. К.Данила, 16) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запропонували своїм користувачам мистецьку візитку “Класик європейської графіки”, приурочену 125-й річниці від дня народження українського художника-графіка Василя Касіяна.

Бібліотекар коротко ознайомила присутніх про життєвий і творчий шлях художника. Митець народився в селі Микулинці Івано-Франківської області в багатодітній селянській родині. З дитинства виявляв здібності до малювання. Після Першої світової війни навчався в Празькій академії образотворчих мистецтв, яку закінчив у 1926-у році. Повернувшись у лютому 1927-о року в Україну, Василь Касіян почав свою діяльність на посаді професора Київського художнього інституту (нині — Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). У 1930-у році переїхав до Харкова, де брав участь в організації Українського поліграфічного інституту. Багато в той час створював ілюстрації до творів класиків української літератури. У роки Другої світової війни разом з інститутом був евакуйований до міста Самарканд. Після повернення до Києва у 1944-у році продовжив працювати на посаді професора Київського художнього інституту. У 1964-у році за створення портретів, плакатів та ілюстрування п’яти видань “Кобзаря” Василю Іллічу, першому серед художників, за створену ним шевченкіану присуджено Державну премію України імені Т. Г. Шевченка. 

У 1971-у році за участь у створенні шеститомної “Історії українського мистецтва” художнику присуджено Державну премію УРСР. З 1962-о по 1968-й роки Василь Касіян був головою правління Спілки художників УРСР. Також обирався депутатом Верховної Ради УРСР чотирьох скликань.

За творче життя художник створив близько 10 тисяч робіт: гравюр, офортів, плакатів, ілюстрацій.

Відповідальна за проведення  Микитюк У.С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top