“Книга дарує крила мрії” (до Міжнародного дня дитячої книги)

“Історії ж бо пишуть на столі.

Ми ж пишем кров’ю на своїй землі…”

Ліна Костенко

Міжнародний день дитячої книги — це свято, започатковане з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку (починаючи з 1967) 2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

З моменту появи на світ людина починає вчитися ходити, говорити, пізнавати навколишній світ. Книга! Вона поруч від самого народження. Перші казки, оповідання та вірші читають нам мама і тато, братик і сестричка. З книгою кожен із нас може мандрувати в минуле і в майбутнє. Про все на світі розповідає книга…

Але 24 лютого о 5:00 на території України почалася повномасштабна війна, яка назавжди залишить свій кривавий відбиток на долях дорослих і дітей. Це вторгнення є частиною російсько-української війни, розв’язаної росією 2014 року, участь у якій та намагалася заперечувати. Завдяки спротиву української армії й сил самооборони вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат у живій силі та техніці. Агресія росії дуже швидко отримала відображення в українському мистецтві, культурі й літературі. 

 У наших реаліях повномасштабної війни росії з Україною митці не лише стають рупорами правди, виступаючи на ключових західних медіаплатформах, а й активно пишуть. 
4 квітня 2022 р. в  читальному залі ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради у форматі відеопрезентації онлайн користувачам пропонуємо добірку сучасних віршів від різних творчих генерацій про передчуття і проживання війни. 

Більшість текстів написано впродовж останнього місяця. “Кожен вірш, кожен рядок, кожне слово — це м’яка сила, яка вже частина української історії. Після нашої перемоги майбутні покоління мають пам’ятати, крізь що ми пройшли, та надихнутись відвагою і героїчною боротьбою”, – прокоментував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Війна – вічна тема в літературі, про неї вже написано безліч книг і ще немало буде написано. Адже твори на воєнну тематику не просто дозволяють переосмислити жахливі історичні події, але й навчають  цінувати мир тоді, коли він є. На жаль, навіть після двох світових війн масові вбивчі сутички не залишилися в минулому: в сучасному світі держави продовжують вирішувати конфлікти за допомогою зброї та надто пізно розуміють, що війна насправді не є вирішенням. Моторошно усвідомлювати, що й для України війна стала частиною сьогодення, вона забирає життя та змінює наше майбутнє. Багато з нас усвідомлюють, що живуть в історично важливий період. І саме зараз ми є частиною цієї історії. Ми є свідками змін в Українському суспільстві, дехто з нас – рушійними силами цих змін. 

Зараз усі люди безстрашно чинять опір ворогу, показуючи, що єдність — наймогутніша в світі зброя. Тож давайте об’єднаймося, будемо намагатися менше сперечатися, щоб спільними зусиллями вигнати злого ворога і більше ніколи не знати страхіть війни, щоб жити під чистим і мирним небом.

Відповідальна за проведення заходу Дубовська О. П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top