Книжкова добірка до Дня закоханих  “Неймовірні історії кохання”

Ой піду я до роду гуляти,
Таж у мене увесь рід багатий.

Був вечір. І була ніч.
А рано-вранці Олеся знов проводжала на війну весь свій рід,
аби ніколи не подумали лихі люди, що не був він щедрим на кров і вогонь,
послані йому ганебною історією Європи.
Олександр Довженко «Україна в огні»

У часи, коли ворог очікує, що українці відчуватимуть лише страх та ненависть, у наших  серцях продовжують  розквітати сміливість та справжнє кохання.

І якщо не завжди вдається вберегти від руйнувань  домівки, майно чи навіть людське життя, то пронести любов крізь роки воєнного лихоліття, попри руйнування та смерті – можливо. Любов створює власний довірливий  світ, який дарує надію та відчуття опори. Любов додає снаги боротися і перемагати, вижити, щоб врешті  зустрітися з коханими.

Тому 13 лютого 2023 року, напередодні Дня всіх закоханих бібліотекарки бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Івано-Франківської МТГ, підготували книжкову добірку “Неймовірні історії кохання під час війни” та опублікували однойменну відеопрезентацію на нашому ютуб каналі, яку ви можете переглянути за посиланням:

Герої нашої книжкової добірки — родом з хиткого воєнного світу. Їхні переживання схожі на наші, а в історіях можна провести чимало паралелей. Це книги про те, як кохати, вірити та вчитися заново жити під час та після війни. Ось деякі з них:

“Чочара” — італійський роман Альберто Моравіа, виданий у 1957 році. Героїня роману — звичайна не надто освічена римлянка Чезіре з робочого кварталу, що змушена під час Другої світової війни разом із дочкою-підлітком евакуюватися до гірського села. Саме там вона пізнає жахи життя в окупації. Вистояти і зберегти надію серед незліченних бід і принижень жінці допомагає кохання юного хлопця Мікеле, —  нерозділене і приречене, це почуття все ж робить Чезіре кращою і мотивує продовжувати жити. В 1960 Вітторіо де Сіка зняв однойменний фільм, за виконання головної ролі у ньому Софі Лорен отримала Оскар і Золоту пальмову гілку.

Ісабель Альєнде “Японський коханець”

Роман розповідає нам про Альму – єврейську дівчинку, яка напередодні Другої Світової була завбачливо відіслана батьками до американських родичів, завдяки чому вижила в часи Голокосту. Про її родину – сім’ю Беласко, а також хлопчика-японця Ітімея Фукуду, який став коханням її життя. Любовна сюжетна лінія Ітімея та Альми розгортається на історичному тлі жорстокої та кривавої Другої світової війни, в якій дівчина втратила майже всю свою сім’ю, а хлопець разом з родиною був запроторений до японського табору для інтернованих. Близько 12000 японців, які жили в США, лише на основі їхньої раси провели за колючим дротом до двох років. Такий закон підписав президент Рузвельт після нападу Японії на Перл-Гарбор. Після звільнення їм довелося починати життя спочатку. В той же час близько 17000 американців японського походження протистояли нацистській Німеччині та її союзникам у складі збройних сил США.

Себастьян Фолкс «Пташиний спів»

Страшна світова війна, з якої почалося ХХ століття, через багато десятиліть ще відлунює у долі Елізабет Бенсон. Випадково знайдений щоденник давно померлого діда, учасника битви при Соммі, позбавив її  спокою. У плутанині  спогадів тих небагатьох, хто ще живий з учасників бійні, у нерозбірливій павутині письма Елізабет шукає розгадки таємниць своєї родини: фатальної пристрасті, вірного кохання, мужності і самопожертви, невідплатного боргу перед тими, хто не дожив до миру кілька годин.

«Україна в огні» – кіноповість Олександра Довженка, присвячена подіям Другої Світової війни на території України, долі простих селян. Своїм переживанням від страшних руйнувань  і численних жертв, автор, як очевидець подій, надав вигляду цікавої повісті з виразною любовною лінією. Сільська дівчина Олеся Запорожець та солдат Василь Кравчина провели разом лише одну ніч, сповнену гіркоти та передчуття неминучої розлуки. Але в цю ніч зародилося світле й чисте кохання, яке молоді люди зуміли пронести через роки страшної війни й окупації, залишитися вірними одне одному та своїй землі.

Роман Ернеста Гемінґвея «Фієста. І сонце сходить» називають дзеркалом «втраченого покоління», яке загубило себе у війні і не може пристосуватися до мирного життя. У центрі сюжету — болючий платонічний роман американського журналіста Джейка Барнса, який отримав важкі поранення на фронтах Першої світової, та емансипованої аристократки Брет Ешлі. Молоді люди кохають один одного, але не можуть бути разом через низку причин, тому марнують свої життя в порожніх розмовах, на вечірках галасливого Парижа, тамують розчарування алкоголем… Роман «Фієста. І сонце сходить», як і інші твори автора, має глибокий філософський підтекст; він швидше не про події, а про почуття.

«Місто дівчат» Елізабет Гілберт – інтригуючий роман про жіночу свободу, про відвагу бути собою і право жити так, як тобі хочеться . А ще – історія дуже незвичайного кохання, на яке наклала відбиток війна, та справжньої дружби, яку нелегко знайти, зрозуміти та оцінити, особливо в такому непростому і мінливому місті, як Нью-Йорк.

Як завжди чекаємо вас, наші дорогі читачі, в бібліотеці-філії №3 на вулиці Гната Хоткевича, 52 а!

Відповідальні за проведення всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top