«Книжкова долина»: книги-ювіляри 2023

«Книги – це кораблі думки, що мандрують по хвилях часу і обережно несуть свій дорогоцінний вантаж від покоління до покоління» Ф. Бекон

Знайомимо вас, дорогі читачі, з книжками, які пройшли великий шлях до нас і ніякі хвилі і шторми не здатні їх потопити. Цього року вони відзначають поважні ювілеї від свого дня народження, але сучасні читачі так само захоплюються ними, як і читачі, що жили багато років тому. Адже вони мають те, «що не вмирає»!

Бібліотекарка центральної дитячої бібліотеки (вул. Степана Бандери,8) Івано-Франківської МЦБС Депарьтаменту культури міської ради підготувала відеоролик, який ознайомить вас з цими книгами, з їх поважними датами, а бібліотеки чекають на вас і з задоволенням запропонують ці книжки до читання! Приходьте!

Книги примушують нас вмикати свою уяву, критично мислити – ось чому читати роман завжди цікавіше, ніж дивитися його екранізацію. Запам’ятайте, що ті, хто читає, завжди будуть керувати тими, хто дивиться телевізор.

Про важливість книг для людства говорили класики і продовжують говорити видатні особистості сучасності. Декілька висловів про книги.

  •       «Якщо шукаєш в книгах мудрості уважно, то знайдеш велику користь для душі своєї» Нестор Літописець
  • «У моїх дітей, звичайно, буде комп’ютер. Але спочатку вони отримають книги» Б. Гейтс
  • «Читання – це один з витоків мислення і розумового розвитку» В. Сухомлинський
  •  «Книга – ніби казкова лампа, що дарує людині світло на далеких і темних дорогах життя» А. Упіт
  •  «Дивною і ненатуральною здається людина, яка існує без книги» Т. Шевченко
  •  «Три найсмачніші запахи? Запах гарячої кави, свіжої випічки і сторінок нової книги» Н. Ясмінська
  •  «Що за насолода знаходитися в хорошій бібліотеці! Дивитися на книги – це вже щастя» С. Лем
  • «Читати корисно! Книги освічують душу, піднімають і зміцнюють людину, пробуджують в ній кращі прагнення, гострять її розум і пом’якшують серце» У. Теккерей
  • «Читач проживає тисячу життів, перш ніж помре. Людина, яка ніколи не читає, переживає тільки одне» Д. Мартін

Три принципи від Білла Гейтса, які допоможуть взяти з книг максимум користі:

  1. Робіть нотатки на полях

У сучасному світі багато відволікаючих чинників, тому сконцентруватися на чомусь одному буває непросто. А якщо поруч лежить телефон, завдання стає ще складнішим. Нотатки на полях – простий, але ефективний спосіб зосередитися на поточних думках. До того ж з їх допомогою можна швидко згадати, на чому ви зупинилися, якщо в якийсь момент все ж відволіклися. Нотатки допомагають пов’язувати нову інформацію з тим, що ви вже знаєте, і краще запам’ятовувати її.

Як це зробити:

Читайте книгу з олівцем в руках. Викреслюйте те, що вам не подобається, і вписуйте свій варіант. Окреслюйте питання, якщо відчуваєте необхідність щось уточнити.

Як написане співвідноситься з вашим особистим досвідом? Чи є у вас приклад, що підтверджує або спростовує висловлену в книзі думку?

Незабаром ви помітите, що такий підхід допомагає не тільки концентруватися, а й краще фіксувати прочитане. У теорії навчання такий спосіб запам’ятовування називається продуманою репетицією. Чим сильніше ви намагаєтеся щось зрозуміти або уточнити, тим більша ймовірність, що нова інформація збережеться в довгостроковій пам’яті.

  1. Дочитуйте книги до кінця

Другий важливий принцип Гейтса. На перший погляд здається, що цю пораду можна пропустити – багато фахівців з ефективності радять не дочитувати погані книги. Але його ідея полягає в іншому: сенс не в тому, щоб обов’язково доводити до кінця розпочату, а в тому, щоб вибирати тексти для прочитання якомога ретельніше. Відкриваючи нову книгу, ви повинні бути впевнені, що вона буде коштувати витраченого на неї часу. Дотримуючись цього правила, ви неминуче станете краще вибирати.

  1. Виділяйте на читання не менш як годину

Гейтс вважає, що для того, щоб як слід зануритися в читання, потрібно виділити на це заняття як мінімум годину: «Щоночі я проводжу трохи більше ніж годину за книгою».

Якщо у вас немає можливості дотримуватися цього правила в точності, можна його трохи адаптувати.

Як це зробити:

Зробіть читання перед сном своєю звичкою. Для цього заведіть звичайний будильник, прибирайте гаджети якомога далі від ліжка і лягайте спати на годину раніше.
У смартфоні також потрібно налаштувати сигнал – наприклад, на 21:00. Він повинен нагадувати про те, що прийшов час відключити всі цифрові пристрої. Якщо читання перед сном дійсно стане для вас звичним ритуалом, швидкість і якість читання серйозно зросте.

Матеріал підготувала бібліотекар читального залу Томілова Л.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top