Книжкова палітра “В одній особі – образ поколінь…”

1 січня 2023 виповнюється 114 років з дня народження ідеолога і теоретика українського націоналістичного руху XX ст. Степана Бандери.

Вшановуючи пам’ять провідника  ОУН бібліотекарки абонементу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 2 січня провели книжкову палітру “В одній особі – образ поколінь”, під час якої ознайомили користувачів із біографією Степана Бандери.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 у родині греко-католицького священика в селі Старий Угринів. 

Активною політичною позицією Степан пішов у батька: той теж брав активну участь у політичному житті, був свого часу послом у парламенті ЗУНР – УНР у Станіславі.

В Організацію Українських Націоналістів (ОУН) Бандера вступив ще в 1929 році, а за чотири роки став на західно-українських землях офіційним крайовим провідником ОУН.

В ОУН Бандера проявив себе як радикальний політик. У 1936 році Бандері винесли вирок – довічне ув’язнення, проте після захоплення Польщі Німеччиною в 1939 році політичний діяч вийшов на свободу. У цей період Бандера працює над розширенням мережі визвольної організації на територію всієї України – але планам цим не судилося збутися: в організації починається розкол.

Звільнився Бандера в 1944 році. І відразу ж повернувся до діяльності в ОУН.

У 1959 році Бандеру вбили в Мюнхені, де той провів останні роки життя. За смерть Бандери відповідальність несе радянський агент Богдан Сташинський.

Нині особистість Бандери для України – це уособлення почуття національної гідності, яке за будь-яких умов залишається непохитним.

Його головними принципами були: соборна, національна, вільна, демократична Україна.

Нині Україна переживає те, проти чого невпинно боровся Степан Бандера, з цієї причини його ім’я так часто лунає з ворожих вуст. Для росії, яка тримає за мету поневолення та руйнування, ім’я Степана Бандери дорівнює стійкості та незламності України. Степан Бандера став символом героїчної стійкості країни, яка не раз зазнавала агресії та спроб знищення.

Відповідальна: Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top