Книжкові піжмурки “Побачення з книгою”

Зараз, у ХХІ столітті, книги декому видаються чимось застарілим. Є, навіть такі, які прогнозують, що в майбутньому друковані видання зникнуть, а на їхньому місці будуть електронні… Що ж, поживемо – побачимо. Але тепер ще не перевелися справжні книгомани, які цінують книжку не лише за її зміст. Для них насолода — просто тримати її в руках, пильно розглядати палітурку, гортати її сторінки, вдихаючи той особливий книжковий аромат, який навіть відомий парфюмер Геза Шоен уже відтворив у парфумах Paper Passion. Жодне місце у світі не зрівняється для книголюба із бібліотекою чи книгарнею, де сотні книжок чекають свого читача. Починаючи  з 1993 року впродовж весняних шкільних канікул у бібліотеках нашої країни проходить тиждень дитячого читання. Читачі його люблять і чекають з нетерпінням. Це час, сповнений дивовижного книжкового розмаїття. На жаль триває карантин і всі заходи відбуваються онлайн.

27.03.2021 року працівники бібліотеці-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради запросили юних користувачів зазирнути в таємничий, неймовірний, дивовижний світ книг. Бібліотекарі пропонують дізнатися про книжкові дивовижі: найдавніші, найдорожчі, найбільші, найменші та інші найнезвичайніші книги і паперову вікіпедію. Ось декілька цікавих фактів:
— Колись книжки були прикутими до полиць в бібліотеках, в цілях запобігання крадіжки.
— Першою друкованою книгою, виготовле­ною за допомогою книгодрукарського верста­та, стала Біблія Гутенберга, видана в 1454 році в німецькому Майнці. Замість колишньої фарби для ксилографії була застосована нова, з додаванням міді, свинцю і сірки: саме тому рядки виходили з красивим синюватим відливом.
— Люди почали читати мовчки тільки в 4 столітті нашої ери. До цього людство завжди читало вголос.
— Люди в Ісландії читають більше книжок на душу населення ніж в будь-якій іншій країні.
— Нeзвичайну Біблію можуть побачити відвідувачі Державного музею мистецтв у Грузії. На важких кам’яних плитах рукою стародавнього майстра висічено 20 сюжетів на теми Старого й Нового завітів. Така Біблія існує в одному примірнику, її кам’яні сторінки знайдено у високогірному селі Цебельда.
— В японській мові є чарівне слово «tsundoku», що перекладається як людина, котра купила багато книг і просто не має часу, аби їх прочитати.
— 33% американців не прочитали жодної книги після того, як закінчили школу. Хоча в США бібліотек в 7 разів більше, ніж McDonald’s.
Лише 2% книг в світі продаються накладом понад 500 000 примірників. Середній тираж книг в Україні – 3000 примірників.
— Найдорожчою у світі книгою нині вважається «Біблія» Гутенберга, що була видана у 1455 р. У 1926 р. за один з таких примірників було сплачено 350 тис. доларів. У даний час він зберігається у Бібліотеці Конгресу США.

Після закінчення карантину запрошуємо тих читачів, які полюбляють все таємниче, взяти участь у книжкові піжмурках “Побачення з книгою наосліп”. Книгоманам рекомендуємо книги: Рея Дугласа. Бредбері “451° за Фаренгейтом”, Роальда Дала “Матильда”, Катрін Шерер, Лоренца Паулі “Лисичка йде до бібліотеки”, Маркуса Зузака “Крадійка книжок”, Карлоса Луїса Сафона “Тінь вітру”,, Ніни Джордж“Маленька паризька книгарня”. Деякі книги зваблюють книголюбів-романтиків самою назвою, як от Аьєс Мартен-Люган “Щасливі люди читають книжки і п’ють каву”, “Закохані в книжки не сплять на самоті”. Окремо варто сказати про твір “Матильда” Роальда Дала. Він вважається дитячою книжкою, але винятковий саркастичний стиль автора припаде до душі й дорослим. Зрештою, “всі ми родом з дитинства”. Матильда Вормвуд ще крихітка, але вона дуже розумна. Дівчинка сама опанувала читання і тепер насолоджується творами Діккенса, Бронте, Остін, Гемінґвея, Стейнбека і Кіплінґа. На жаль, це зовсім не до смаку її батькам — неприємним і обмеженим особам, які віддають перевагу телевізійним шоу, а не книжкам:
— Тату, — запитала вона, — а чи не міг би ти мені купити книжку?
— Книжку? — перепитав він. — Навіщо тобі якась дурнувата книжка?
— Щоб читати, татку.
— А чим поганий тєлік, заради всіх святих? Ми маємо прекрасний тєлік з двадцятидюймовим екраном, а тобі заманулося книжки! Щось ти псуєшся, дівчино! Тоді Матильда сама пішла до бібліотеки і відтоді відвідувала її щодня. Що читала ця мудра дівчинка у такому віці? Діккенса, Стейнбека, Орвелла, Гемінґвея… Зрештою, саме цій дівчинці доведеться навести лад у школі, врятувати дітей і провчити поганців. Та головна ідея книжки геть не тривіальна: Дал усіма силами повстає проти пересічності, рутини, що отупляє, ненависної роботи, соціальних умовностей і примусового вирівнювання всіх під одну гребінку. «Матильда» стала однією з найпопулярніших дитячих книжок усіх часів, що смішить і розчулює тисячі читачів – і не лише дітей.
І, насамкінець, книга «Лиcичкa йдe дo бiблioтeки» aвтopa Кaтpiн Шepep, Лopeнца  Пaулi. Ця icтopiя пpo тe, як звичaйнa лиcичкa випaдкoвo пoтpaпилa дo таємничого cвiту знaнь. Як цe їй вдaлocя? Вoнa пpocтo зacкoчилa дo бiблioтeки. Мepщiй зa нeю! Aджe цe тaк цiкaвo!.. Після закінчення карантину приходьте до нас! Читайте гарні книги та дивіться відео на нашому You Tube каналі.

Відповідальна: Озарко М. М. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top