«Консолідація історичної пам’яті нації»

22 січня 2019 року Україна відзначає 100-річчя прийняття універсалу Директорії про злуку Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу. Ця подія увійшла в нашу історію як День соборності України. День Соборності – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.

21. 01. 2019 року о 15:30 працівники читального залу ЦБ (вул. П. Орлика, 5) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках виховної години у 9-Б класі ЗШ № 4  (вул. Південний бульвар, 24) провели урок державності «Консолідація історичної пам’яті нації».

       Провідний бібліотекар читального залу ЦБ Надія Каретнікова зробила історичний екскурс та розповіла про особливості відзначення цього свята. У своєму виступі відмітила: “Українці завжди влаштовували різноманітні способи вшанувати цей день, але останні декілька років свято набуло неабиякого значення та навіть нового сенсу. Адже зараз як ніколи гостро стоїть питання Соборності України. Це свято повинно стати нагадуванням про те, яких зусиль та жертовності коштувало нашим предкам об’єднання українських земель, які невпинно намагались розділити та привласнити  як зі Сходу, так і з Заходу. Сьогодні ж ми бачимо, наскільки важливим було це нагадування. Адже той самий ворог знову намагається зруйнувати українську державність, навіть через сотню років”.

     На масовий захід були запрошені:  начальник відділу правової роботи, правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Ярослав Антонович Левкун з виступом “Реалізація всеукраїнського проекту “Я Маю Право” – запорука правової обізнаності громадян” та  головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Марта Романівна Фещук.

     У читальному залі ЦБ була оформлена розгорнута бібліотечна виставка “Україна єдина  від Заходу до Сходу”. Література до виставки:

 Гаврилів Б. Столиця ЗУНР в Станіславові (1919) [Текст]: історико-краєзнавче ілюстративне видання / Б. Гаврилів, М. Косило. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2018. – 152 с.

“Разом із власної волі з 19919 року”: [акт Злуки – 100-річчя Соборності] // Урядовий кур’єр. – 2019. – 16 січня ( № 9). – С. 2.

Шпак В. Про Соборність від “Сяну до Дону” [до 100-річчя універсалу про Злуку] / В. Шпак // Урядовий кур’єр. – 2019. – 19 січня ( № 12). – С. 8.

Мета  заходу – історична просвіта, осмислення цієї знакової події та її резонансного значення у вітчизняній історії.

Відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар читального залу Надія Каретнікова.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top