«Красива дівчина квітки збирала, віночки плела, на воду пускала»

6 липня в бібліотеці філії №10 (с.Вовчинець, вул. Вовчинецька,35) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради була проведена народознавча хвилинка, а також оформлена книжкова виставка – перегляд «Як на Івана  на Купала». На виставці представлена література, у якій висвітлено традиції та обряди українського народу, вабливу магію купальської ночі з її чарами, обрядами та несподіваними перетвореннями, народними повір’ями про магічну силу папороті, зірваної у ніч на Івана Купала та інші прикмети, вірування, звичаї, пов’язані із цим святом, які з давніх – давен живуть у народі. Біля неї проводилась народознавча бесіда з юними читачами які відвідали наш захід. Під час якої бібліотекар юним читачам розповідала про магічну силу води, вогню  та трав у Купальську ніч.

Івана Купала – один з найбільш давніх і містичних слов’янських свят, яке відзначається в  ніч з 6 на 7 липня. Купальську ніч польові квіти та лісові квіти та трави набирають виняткових властивостей, великої лікувальної сили. Вранці, як тільки  розвидниться, дівчата ішли  до лісу та в поле збирати квіти для вінків. Зібравши досить різних квітів, вони йшли до річки, сідають колом і плетуть вінки. Дівчата ховали  свої вінки, щоб хлопці не «викрали», бо то  поганий знак,  ці вінки пускали по воді. Цього дня традиційно ставлять великі вогнища, навколо яких молодь танцює та співає.

Бібліотекар познайомила дітей з традиціями, звичаями та  обрядами цього свята. Юні читачі з великим зацікавленням  сприймали розповідь бібліотекаря та поділилися своїми цікавими історіями. В кінці заходу був проведений майстер – майстер по виготовленню патріотичних віночків.

Відповідальна за проведення Мигович У.В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top