“Купайло іде – молодь за собою веде” Народознавчий калейдоскоп на абонементі ЦБ

6 липня 2017 року о 15:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) народознавчим калейдоскопом “Купайло іде – молодь за собою веде” бібліотекарі ознайомили своїх користувачів із релігійними звичаями та народними традиціями відзначення Дня Івана Купала, що припадає на 7 липня. Бібліотекар підкреслила, що це свято є одним із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Після прийняття християнства, воно переплелося з православним святом Народження Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, що, однак, майже ніяк не позначилося на традиціях його відзначення.

Особа Івана Хрестителя особлива, незвичайна, визначна. Він – пророк, мученик, хреститель… Про хрещення і покаяння в гріхах оголосив, про появу Месії – Ісуса Христа – прорік, якого в ріці Йордані охрестив. Він віддав своє життя служінню Богові, своєму народові: проповідував і навчав.

Народ має свої уявлення про це свято. За народним повір’ям, саме у цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили, тому є ще й неофіційні назви свята: Іван-травник, Іван-чаклун та ін.Бібліотекар наголосила, що в основі купальських обрядів лежать культи вогню, води і рослинності. За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнища й танцює навколо них. Важливий момент свята – стрибання через вогонь попарно – хлопець з дівчиною. Це своєрідний ритуал очищення, щоб бути сильними та здоровими. Обрядові ігри та вірування супроводжуються купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків та гаданнями. Свою розповідь бібліотекар пересипала цитатами із книг про це свято, зокрема, про один з найпоетичніших звичаїв нашого народу – пускання вінків на воду, Ольга Кобилянська писала: “…вдивлялися всі дівчата на веселі хвилі, куди й як несуть вони вінки. Понесуть їх далеко чи близько? До милого чи до чужого? І пливуть вінки з золотистими вогниками, віщуючи дівочу долю, а дівчата співають: ”Пливи віночок за водою, пливе доля за тобою”.

Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала…Вважається, що в цю ніч ходить щастя людське по землі. Зілля-квіти, роса і вода набирають цілющої сили. Тільки цієї ночі розцвітає папороть – квітка щастя. Невідомо, чи комусь вдавалося знайти ту квітку, але шукали її вічно…

Народознавчий калейдоскоп проводився з юнацькою аудиторією і передував фестивалю мистецтв” Купальська Ніч”, що відбуватиметься на площі біля міського озера в парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка з 16:00, тож озброївшись почутою інформацією всі дружно відправились святкувати. Відповідальнна-Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top