Лесині читання в бібліотеці “Леся Українка – письменниця, яка стала символом”

    “Леся Українка…Ім’я, яке відоме всім: і дорослим і малим. Ім’я… Але чи знають пересічні українці щось ще, окрім імені цієї видатної Жінки. З Лесею Українкою починають знайомитися діти ще з “Букварика”, коли читають її “Ой вишеньки, черешеньки”, а вже потім, в старших класах відкривають для себе безсмертну “Лісову пісню”. А ще є ті, хто поціновує глибокі твори письменниці – “Кассандра”, “Бояриня”, “Одержима”…Цьогоріч, 25.02.2024, виповнюється 153 роки з дня народження Лесі Українки, яка народилася 25 лютого 1871 року у місті Новоград-Волинський (нині Звягель) на Житомирщині.

Саме у цю дату щороку згадують  одну  з найвизначніших постатей в історії української літератури, культурну та громадську діячку, видатну письменницю, яка залишила нам великий літературний доробок – вражаючі поеми, прозові твори, вірші, публіцистичні статті, переклади світової класики. Багато її творів стали шедеврами світової літератури.  Поетеса не лише писала власні твори, але й займалася колекціонуванням і збереженням творів народної творчості. Але, окрім усього цього, вона є тим велетом слова і духу, поруч із Шевченком та Франком,  чиє слово і нині є могутньою зброєю для багатьох. Леся вміла горіти для свого народу, уміла запалювати серця.  В цей день, 25 лютого  2024 року о 16:00, на абонементі ЦМБ (вул. Короля Данила,16)  Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, відбулись Лесині читання в бібліотеці “Леся Українка – письменниця, яка стала символом”. Про Лесю Українку говорили,  як про феєричну жінку свого часу, яка залишила  в історії значний слід.  Доля відвела їй лише 42 роки життя, але вона встигла збагатити українську літературу безсмертними творами. Дівчина не мала ні середньої, ні вищої освіти, але належала до найосвіченіших людей свого часу та  була одним з найкращих перекладачів в українській літературі. “Хотіла б я піснею стати..” А таки  стала …,  бо пісню не можна скувати,  приборкати, в ній наша воля і прагнення свободи.. Саме про цінність і значення свободи для нас і у творчості Лесі Українки говорила запрошена на захід Ірина Садула –  вчителька Угринівського ліцею, дослідниця творчості відомих людей, авторка книги ”Знайомі / незнані.  Авторські літературно-мистецькі сценарії заходів”, яка вийшла в 2023 році і яку авторка подарувала бібліотеці. Пані Ірина поділилася своїми напрацюваннями і ознайомила присутніх з своїм сценарієм  із цієї книги “Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…” відома та невідома Леся Українка.  Її роздуми, аналіз та особистий дотик до творчості незрівнянної і геніальної Лесі, вразив присутніх і спонукав по новому сприймати постать письменниці. Невмируще Лесине слово звучало з уст учасниць заходу, учениць   Угринівського ліцею Ангеліни Качкан, та Софії Шпільман, які  не тільки  читали поезію Лесі Українки, а і свою власну, чим підкреслили тяглість поколінь. Також до читання поезії  Лесі Українки долучилася постійна користувачка бібліотеки, доцентка, викладачка риторики  юридичного інституту ПНУ ім Василя Стефаника Вікторія Питльована. Бібліотекарі ознайомили присутніх з  книжковою виставкою “І Лесин дух зі слова в душі лине”, в рамках якої  представили повне академічне зібрання творів Лесі Українки в 14- ти томах. Нехай слово великої Лесі живе серед нас, маємо більше знати про свою видатну Українку, розказувати про неї іншим, вивчати та читати  її вірші, і не з примусу, а за покликом серця!

Відповідальна за підготовку та проведення заходу  – Ольга Кирста.
В підготовці використано  сценарій  “Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі…” відома та невідома Леся Українка” із книги Ірини Садули ”Знайомі / незнані”.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top