Літературна вітальня “Бібліотечні гаївки” в рамках проєкту “Бібліотека в дії”.

28 квітня 2022 року в мистецькому центрі “Підземний Перехід Ваґабундо” в рамках літературної вітальні проєкту “Бібліотека в дії” за організації абонементу ЦБ, бібліотеки-філії №4 та краєзнавчого відділу ЦБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулися “Бібліотечні гаївки”.

Присутніх на заході, вимушено переміщених осіб, ознайомили з традиціями відзначення Великодня в Великодній тиждень аж до провідної Неділі.

Бібліотекарі підкреслили, що традиції Великодніх забав та тексти гаївок передавалися з покоління в покоління. В дохристиянських гаївках відтворювався процес посіву, садіння в землю всякого зела, його росту та збирання врожаю. У християнських традиціях гаївки відображають радість весни та Воскресіння Христового.

А розпочали з дитячої гаївки “Десь тут була подоляночка”, участь у якій з задоволенням взяли як дорослі, так і діти, бо про неї усі чули не один раз. В процесі даної гаївки, дорослі і діти, взявшись за руки, ходили по колу, в центрі якого стояла  Подоляночка, і в танці відтворювала все, що співалося  в пісні.. А  далі, всі  поринувши в дитинство, згадували Великодні забави нашого краю і навперебій весело ділилися  один з одним. Тут були і сумні побутові гаївки ”Ой служила Настя в пана”, до веселого ігрового “Кривого танцю”, “Шум” і “Зелені огірочки”.  Всі весело забавлялися і вкінці згадали ще одну великодню забаву “Третій лишній”, або “Решето”, як називають у різних регіонах Прикарпаття.

Внутрішньо переміщені особи із задоволенням долучилися до ведення гаївок і перейняли цю традицію для святкування Великодня в своїх родинах.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top