Літературна мандрівка “Дитячий світ Анатолія Дімарова”

  16 травня 2022 року бібліотекарі бібліотеці-філії № 3 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели літературну мандрівку «Дитячий світ Анатолія Дімарова» (до 100-річчя від дня народження письменника).

Юні читачі здійснили захопливу мандрівку у дитячий світ письменника Анатолія Дімарова та відчули чарівну атмосферу пригод разом із героями роману «На коні та під конем» Толею, Ваньком і Сонькою.

Присутні читали уривки повісті, де з тонким гумором письменник описує всі ті витівки та халепи, у які втрапляли наші літературні герої. Українська дитяча література не багата на гумористичні твори. Високохудожній виняток становлять повісті В. Нестайка, Я. Стельмаха і, звичайно, А. Дімарова. Ось уже кілька поколінь читачів захоплено читають книжку “На коні і під конем”, що побачила світ 1982 року. Читачі  дізналися про письменника багато цікавих фактів. А дорослі ознайомилися з творами Анатолія Дімарова,  адже творчий доробок письменника становить кілька десятків томів. 

 Ось декілька фактів про життя і творчість письменника.

Письменник Анатолій Дімаров народився 17 травня 1922 року на хуторі Гараськи (офіційно Миргород) на Полтавщині в сім’ї учителя Андроніка Гарасюти. Коли родину розкуркулили, батьки заради безпеки дітей розлучилися: мати вказала, що чоловік помер, змінила документи і дала дітям своє дівоче прізвище. Анатолій виріс під прізвищем Дімаров.

У дитинстві пережив Голодомор в Україні 1932—1933 років.

Після закінчення середньої школи Анатолій був мобілізований до армії. Воював на Південно-Західному фронті, побував в окупації, був командиром партизанського загону, зазнав поранень і контузії.

Романи А. Дімарова «І будуть люди» (1964) та «Біль і гнів» (1974–1980 рр.) – це історичні епопеї про український народ, його долю у XX столітті. Радянська цензура з обох творів вилучила приблизно 300 сторінок (майже ціла книжка!). Та навіть урізаний варіант «Болю і гніву» в 1982 році був удостоєний Шевченківської премії. Роман «І будуть люди» екранізований. Цей український драматичний серіал-епопея телеканалу СТБ, вийшов на екрани у 2020 році, має 12 серій.

Запрошуємо поціновувачів української книги прийти до бібліотеки та взяти прочитати собі книжку цього непересічного письменника.

Відповідальна за проведення Даниляк Т.,  Озарко М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top