Літературна подорож “Василь Шкляр: з красою правди по життю”

Василю Миколайовичу  Шкляру – 70 років. В честь ювілею у бібліотеці-філії №17 (с.Березівка, вул..Шевченка, 30) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради було підготовлено літературну подорож “Василь Шкляр: з красою правди по життю”.

“Тобі зозуля навесні
Кувала щастя, а мені
Вороння каркало сумне, —
Забудь мене, забудь мене…”
Василь Шкляр «Залишинець. Чорний ворон»

Василь Миколайович Шкляр (нар. 10 червня 1951, с. Ганжалівка Лисянського району Черкаської області) — український письменникполітично-громадський діяч. Один із найвідоміших і найбільш читаних сучасних українських письменників. Деякі літературні оглядачі називають його «батьком українського бестселера». Роботи Шкляра перекладено англійською, болгарською, вірменською, шведською, словацькою, російською мовами тощо.

 “Залишенець. Чорний ворон” — історичний роман українського письменника Василя Шкляра вперше виданий у 2009 році. Роман відтворює одну із сторінок української історії — боротьбу українських повстанців проти радянської влади у 1920-х роках. В його основу покладено історичні документи, зокрема із розсекречених архівів КДБ.
1921 року долю чотирилітньої війни, яку Росія розв’язала проти Української Народної Республіки, було вирішено на користь загарбника. Армія УНР опинилася інтернованою за колючим дротом колишніх польських союзників. Однак збройна боротьба ще роками тривала майже на всіх теренах України. Відчайдушний опір російським окупантам чинили повстанці Холодного Яру. На їхньому чорному бойовому прапорі був напис: “Воля України або смерть”.
Саме за роман “Залишенець. Чорний ворон” рішенням Комітету з Національної премії України ім. Т.Шевченка В. Шкляр був визнаний лауреатом Шевченківської премії 2011 року. 

“Троща” Василя Шкляра — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Роман Василя Шкляра “МАРУСЯ” розповідає про неймовірну силу духу, коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла в руки зброю і стала отаманом козацького загону.
Вона була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна, вона не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Вона вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти більшовиків? Чи буде кохання сильніше за смерть?

Ці та інші романи Василя Шкляра, такі як: «Характерник» та «Ключ» користувачі зможуть знайти на поличках бібліотеки-філії №17. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top