Літературне дослідження “Архетипи в художньому світі Івана Нечуя-Левицького”

    29 листопада 2023 року працівники бібліотеки-філії №4 (вул. Є. Коновальця, 132-А) Департаменту культури Івано-Франківської міської ради, підготували і провели літературне дослідження «Архетипи в художньому світі Івана Нечуя-Левицького» (185 р.) Письменник народився 25 листопада 1838 року в Стеблеві на Черкащині в родині священика. Батько був суворий і темпераментний, проповідник і просвітитель, шанував козаччину й Шевченка.

Мати неписьменна, але чутливої душі. Івану йшов 13-й рік, коли мати його померла. Вона двічі народжувала двійню і це підірвало її здоров’я. Перші знання науки хлопчина здобув у батьковій школі, яку той організував для сільських дітей. Проте ця школа проіснувала недовго. Пан-управитель закрив її, пояснюючи це тим, що не буде кому працювати на полі, якщо всі мужики стануть грамотними. Він самостійно вивчав німецьку й французьку, опанував латинську, грецьку  та церковнослов’янську мови. Іван Нечуй-Левицький жив у Києві. Тут він прожив до 1909 року. 25 років віддав Нечуй-Левицький педагогічній праці. Він мав неабиякий вплив на молодь, пояснював учням, серед яких було чимало українців, що минуле народу не слід забувати. І.Нечуй-Левицький належить до числа письменників, творчість яких упродовж п’ятдесяти років «працювала» на звільнення народу з-під духовного та національного ярма. Літературну діяльність він почав у 30 років, коли події минулого і сучасного міг оцінювати усвідомлено й тверезо, коли дума про народ, драматизм його долі цілком полонили його чуйне серце. В рамках літературного дослідження, працівники презентували твори письменника і матеріали про його життєвий і творчий шлях. Також, користувачів ознайомили з цікавими фактами про І. Нечуя-Левицького. Всі бажаючі задоволенням переглядали книги, які були представлені на книжковій виставці. Таким чином, український свiт, вiдображений у творах І.Нечуя-Левицького, органiчно поєднав у собi архетипи й символи колективного несвiдомого, що зумовлюється особливостями художнього мислення митця, освоєнням вiрувань i свiтогляду свого народу. Аналiз прози І.Нечуя-Левицького дав змогу стверджувати, що наскрiзними в художньому доробку письменника є архетипи Розiп’ятого Бога та Тiнi, котрi, актуалiзуючись у рiзнi перiоди
творчостi, вiдтворюють стрiмку динамiку українського свiту. В цiлому ж слiд наголосити, що І.Нечуєвi-Левицькому вдалося гранично точно висвiтлити суспiльнi й культурнi аспекти своєї доби та показати внутрiшню динамiку українського свiту. Запрошуємо у бібліотеку, вибрати книгу для душі.

Відповідальна за проведення Тейсар С. С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top