Літературний екскурс “Художні світи Христі Алчевської”

«Мене не викреслите при всьому бажанні з історії ніяк…»
Х.Алчевська

16.03.2017 р. провідний бібліотекар бібліотеки-філії №7 (вул. Дністровська, 22) М.Железняк завітала на виховну годину до учнів 9-А класу ЗОШ №13 та провела літературний екскурс “Художні світи Христі Алчевської”.

Роки творчості Христини Алчевської припадали на епоху складних соціальних потрясінь і напружених ідейно-естетичних суперечок і розбіжностей у літературному середовищі. Її друзями за листуванням були Іван Франко, Леся Українка, Михайло Коцюбинський, Михайло Павлик, Василь Стефаник, Олександр Олесь.
Щира любов до народу, прагнення служити в міру своїх сил і таланту боротьбі за краще майбутнє, завжди були провідними в культурно-громадській діяльності та літературній творчості Алчевської.

Її поетична спадщина — досить велика. За десять років, з 1907-го по 1917-й, вона опублікувала 11 збірок, серед них — «Туга за сонцем» (1907), «Сонце з-за хмар», «Пісня життя» (1910), «Вишневий цвіт» (1912), «Пісні серця і просторів», «Моєму краю» (1914), «Спомини» (1915), «Мандрівець» (1916) й інші. Остання, дванадцята, збірка вийшла 1922 року в Каліші (Польща). Із дванадцяти її збірників тільки один, десятий «Мрії», був виданий російською мовою.

У її творах звучить заклопотаність долею Вітчизни та всього світу, показано самотність і беззахисність людини в суспільстві, звеличується подвиг борців за свободу, віддається шана видатним майстрам літератури і мистецтва, оспівано красу природи й глибоко інтимні почуття.

Про це та ще багато цікавого із життя та творчості Христини Алчевської розповіла учням відповідальна за проведення заходу провідний бібліотекар Железняк М.О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top