Літературний етюд “Ота стежина в нашім краї”

Андрій Малишко – український поет, перекладач, літературний критик. Постать А.Малишка вирізняється глибокою поетичною самобутністю,   власним баченням світу, органічним єдинокорінням з народнопоетичною творчістю.

З нагоди 110-ї річниці від дня народження А.С.Малишка, у бібліотеці-філії №27 (с.Узин) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, проведено літературний етюд “Ота стежина в нашім краї”.

Андрій Малишко любив рідну мову, плекав рідне слово і пісню. За своє життя поет видав близько 40 збірок. Але найголовніше те, що в українську літературу він увійшов як поет-пісняр, бо пісні на його вірші вже давно сприймаються як народні. З поезією А.Малишка ми знайомі з перших днів свого життя, навіть часто й не підозрюючи цього. Хто з нас не наспівував сам або не чув від близьких: “Де ж ти моя стежина, ота стежина в ріднім краю одним одна біля воріт”, “Я візьму той рушник…”, хто не співав: “Вчителько моя, зоре світова”, цю пісню знає кожен школяр. Так і зростали під його пісні, які вливали в душу світлу радість буття, любов до рідного краю, до всього, що чекає на життєвих стежинах. І здається не випадковим, що й останнім твором поета, написаним у лікарні за тиждень до кончини 17 лютого 1970 року, була славнозвісна “Стежина”.”Чому, сказати, й сам не знаю…”, в якій він роздумує над людським життям, згадує рідну стежину, з якої воно починається, якій немає ні кінця, ні повороту, а народ живе вічно.

Ось такі вони, пісні на вірші А.Малишка, щирі, емоційно наснажені, сповнені любові і теплоти тож і стали надбанням усієї співучої України.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top