Літературний колаж «Фундатори українського письменства»

У літературному житті України особливе місце посідає творчість видатних  письменників–класиків: Івана Семеновича Нечуя-Левицького, Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка, та Ольги Кобилянської, які цьогоріч є ювілярами. До цих визначних дат працівники бібліотеки-філії №6 (вул. Вовчинецька,188) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  підготували захід у формі літературного колажу «Фундатори українського письменства». В рамках заходу була організована однойменна книжкова виставка, на якій були представлені твори самих класиків, а також література  збагачена біографічними даними цих авторів. Протягом дня відвідувачам бібліотеки ми представляли і рекомендували найвідоміші твори письменників, а також розповідали про їх життєвий і творчий шлях.

Для довідки:

Одне з найпочесніших місць в історії української літератури належить Іванові Семеновичу Нечую-Левицькому — видатному письменнику, класику української літератури. Почавши літературну діяльність у середині 60-х років XIX століття, він за своє довге життя написав понад п’ятдесят романів, повістей, оповідань, значну кількість науково-популярних нарисів, літературно-критичних статей, комедій та історичних драм.     Творчість Івана Нечуя-Левицького збагатила національну культуру, сприяла подальшому розвиткові літературного процесу в Україні. Він одним із перших серед українських письменників відійшов від традиційної селянської тематики і змалював майже всі верстви населення тогочасної України.

Твори представлені на виставці:

Нечуй-Левицький Іван. Світогляд українського народу. — К.: Обереги, 1992. — 88 с

Нечуй-Левицький Іван. Кайдашева сім’я. — К., 1994. — 162 с.

Нечуй-Левицький Іван. Запорожці: Казка. — К., 1994.

Нечуй-Левицький Іван. Князь Єремія Вишневецький. Гетьман Іван Виговський. — К., 1991, 1996.

     27 листопада минає 160 років від дня народження української письменниці Ольги Кобилянської, яскравої та  самобутньої жінки зі складною долею. Проте вона залишалася  справжньою жінкою: цікавилася новинками моди, мала вишуканий смак  і до глибокої старості зберегла струнку постать. Перші оповідання написала німецькою мовою. Українська у її творчість прийшла разом зі знайомством з письменницею Наталією Кобринською та Софією Окуневською – першою українською жінкою-лікарем в Австро-Угорщині. У творчому доробку Ольги Кобилянської 8 повістей та романів, 43 новели та оповідання, низка статей та доповідей.

Твори представлені на виставці:

Кобилянкська О. Аристократка – К.: Основи, 2001.- 699 с.

Кобилянська О. В неділю рано зілля копала… – К.: Школа,2009. -448 с.

 Кобилянська О. Земля. – К.: Національний поект, 2011,- 368с.

 Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко народився 29 листопада 1778 р. в слободі Основа поблизу Харкова в дворянській родині (від назви слободи й походить його псевдонім — Основ’яненко). Історична заслуга Григорія Федоровича Квітки-Основ’яненка в тому, що він у своїх творах прагнув правдиво відображати життя та побут селян, яскраво й точно описав народні звичаї і обряди. Письменник поставив у центрі своїх повістей образи трудівників-селян. Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко – перший український прозаїк, один із видатних письменників дошевченківського періоду, основоположник художньої прози та жанру соціально-побутової комедії у класичній українській літературі. Його творча спадщина заслужено користується широкою популярністю.

Твори представлені на виставці:

Квітка-Основ’яненко Г . Конотопська відьма – К. Школа, 2009.-272с.

Квітка-Основ’яненко Г. Українські повісті, Х.: Ранок, 2002.352с. 

Відповідальні працівники бібліотеки-філії №6.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top