Літературний портрет “Душа велить вогнем палати”

«Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді,
коли його творчість зливається з криком його нації»
Василь Стус

06 січня 2023 року відзначають 85-ти річчя від дня народження поета, громадянина, правозахисника, політв’язня В. Стуса (1938-1985). З цієї нагоди в читальному залі бібліотеки-філії №14 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради був підготовлений і проведений літературний портрет “Душа велить вогнем палати”.

Щоб зрозуміти його вірші, необхідне знайомство з  його життям та оточенням, які сформували його свідомість і непереборне прагнення до правди та справедливості. В спогадах його друзів, однодумців Василя Стуса називають “людиною з оголеним нервом”, “людиною без шкіри”, “людиною всепланетарного рівня”, “поетом глибоко національним”.

Неймовірний потяг до знань зумовив блискуче навчання в школі, педінституті, аспірантурі, а правдолюбство та безкомпромісність утвердили Василя Стуса в прагненні до боротьби за свободу України. 13 років перебування в слідчих ізоляторах, тюрмах, на засланні не зломили, а загартували поета. Його чотири збірки віршів: “Круговерть”, “Зимові дерева”, “Веселий цвинтар”, “Палімпсести”, хоч і не видавались  в тогочасній Україні, знайшли поціновувачів за кордоном;  за збірку таборових поезій “Палімпсести” в 1985 році Генріх Бьолль планував висунути В.Стуса на здобуття Нобелівської премії; попри знищення табірним начальством останньої книги віршів “Птах душі”,  зошит з віршами потрапив на волю. Протестуючи проти несправедливості радянського режиму, розумів своє призначення:

“Я єсмь, Вітчизно, як і ти, –
єси на всевіки і віки.
Бо з могу крику рвуться ріки,
цнотливої, як куля, мсти.”

Відповідальна: Араджіоні С.П.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top