Літературний портрет “Шляхами Лесиної долі”

23 лютого бібліотека-філія №1 по роботі з дітьми (вул. Мазепи, 11а) МЦБС департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготувала літературний портрет “Шляхами Лесиної долі”, присвячений 150 річниці від Дня народження письменниці.

25 лютого 1871 року в невеликому волинському місті Звягелі (нині Новоград-Волинський) в сім’ї Косачів народилася донька, яку назвали Ларисою. Це потім вона стане великою поетесою, це потім її мужній голос пролунає на всю Україну і на весь світ. А поки що росте собі звичайна дівчинка. Не зовсім, правда, звичайна. Все її цікавить, захоплює, чарує.

Хоча Леся жодного дня не ходила до школи, не сиділа за шкільною партою, проте, завдяки матері, здобула гарну освіту.

Леся була щедро обдарована від природи. Крім виняткових здібностей поетичних та всіма знаного в ній таланту до вивчення мов, почувала вона вільно себе і в стихії музики. І це вона, Леся, ще бувши зовсім юною, написала перший підручник з історії стародавніх народів. Роками з любов’ю збирала українські народні пісні, виявила смак і сумлінність етнографа.

З творчістю Лесі Українки в нашу літературу входили цілі світи, незнані чи малознані раніше.

Слово Лесі Українки ніколи не позує, йому протипоказана штучність, в її художній мові не залишається  місця для риторики, – щирістю почуття, глибиною думки захоплюють читача її твори.

Рано обірвалася її пісня, її щиросердний спів. Сорокарічною пішла вона з життя, пішла не зломлена духом, і образ її таким живе й житиме для нас – сповнений гідності, прекрасний у своїй людяності й великім творчім горінні.

Відповідальний  Яковойко Н.Я.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top