Літературний репортаж “Жила й працювала для народу”

    “Ми-наречена,жінка,мати, та хтось же нас позбавив крил.

І мусили ми воювати проти ворожих чорних сил.

     Ні, нам не легко брати зброю, не легко зводити курок,

   та час такий,що від двобою залежить наш наступний крок…”

(Петро Процик)

kv
19.11.2015р. працівники краєзнавчого відділу ЦБ (вул.Мазепи 3) о 12.30 год. провели літературний репортаж “Жила й працювала для народу”(До 140-річчя від дня народження Катрі Гриневичевої).

Катря Гриневичева належить до того кола письменників, яке з’явилося на обрії української літератури на початку ХХ ст.Вона формувалася у колі прогресивних , демократично настроєних літераторів Західної України, підтримувала дружні стосунки з В.Стефаником , Марком Черемшиною, О.Кобилянською, Г.Хоткевичем. Найбільше орієнтувалася вона на І.Франка, який перший помітив її небуденний письменницький талант і почав друкувати її твори у редагованих ним виданнях.

Присутнім була запропонована тематична полиця”Визначне жіноцтво України “, яка висвітлила життя і творчість Катрі Гриневичевої. Учні приватної католицької школи ім.св.Василія Великого ознайомилися з історичними романами”Шестикрилець” і “Шоломи в серці”, в яких змальовано події на західних землях Київської Русі кінця ХII-початку ХIII ст. часів об’єднання Галицького й Волинського князівств.

Матеріал підготувала бібліотекар II-ї категорії крєзнавчого відділу ЦБ Микитюк Уляна.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top