Літературний репортаж “Степан Бандера – громадянин і провідник”

“В кожному ідеологічному чи політичному русі найважливішу
роль відіграють два основні його складники: ідея і людина.
Провідні ідеї та світоглядові засади в ідеологічному русі та
керівні програмові постанови в політичному –
творять “душу”, істоту, внутрішній зміст руху…”
Степан Бандера

Такими словами  українського політичного діяча, одного з найвидатніших лідерів українського національно-визвольного руху 30-50-х рр. ХХ ст. – Степана Андрійовича Бандери  (01.01.1909- 15.10.1959), 2 січня 2019 року о 12:00  на абонементі ЦБ ( вул. К. Данила,16) відділу обслуговування ЦБ Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради розпочався літературний репортаж “Степан Бандера – громадянин і провідник”, яким відзначили 110-ту річницю від дня його народження.

Представляючи визначну постать нашої історії, Голову Проводу Організації Українських Націоналістів, Степана Бандеру, бібліотекар підкреслила, що він є символом Української нації, його ім’ям названо цілу епоху національно-визвольної боротьби та сучасних борців за волю України. Московські окупанти називали і називають бандерівцями весь український народ і всіх патріотів, котрі боролися і борються за незалежність своєї Батьківщини.

Рекомендуючи користувачам бібліотеки книги про Степана Бандеру, бібліотекар наголосила, що стати Провідником національного духу – то справа унікальна, посильна тільки вибраним історією. Таким і був наш визначний український політик, таким він і є сьогодні. Головні заповіді С. Бандери опубліковані в праці “Перспективи Української Революції”. Українська Національна Ідея – Українська Самостійна Соборна Держава – проходять наскрізь золотим мотивом у теоретичній спадщині славетного сина України. Дуже багато його думок актуальні і нині і мають цінне практичне значення і в наш час державотворення.

Так, Степан Бандера – то символ української нації. Чимало написано про нього – і білої правди, і чорної осуди. Ворожа пропаганда намагалася всіляко очорнити ім’я  та діяльність С. Бандери. Та всупереч замовченню і фальсифікації прізвище Бандери набрало широкого розголосу, а яку силу мають його пророчі слова: ”Прийде час, коли один скаже “Слава Україні!”, а мільйони відповідатимуть “Героям  слава!”.

Бібліотекар акцентувала, що надто складне завдання поставили перед собою автори книг та публікацій, представлених репортажем, аби через призму-канву не тільки документальних, а й художніх  творів висвітлити різні грані образу Провідника нації. Із цих книг Степан Бандера постає перед нами не тільки як легендарний образ, не тільки як ікона, а й як реальна людина зі своїми слабкостями, проблемами. Перед читачем  постають події дитинства, юності, шкільні та студентські роки майбутнього Героя України. Присутній на заході учасник НСОУ “ПЛАСТ” пластун-скоб Кирста Богдан розповів про малодосліджені юні роки Степана, коли він 8 років виховувався в “Пласті”, зокрема, про те, що через поганий стан свого здоров’я вступити до “Пласту” Степан Бандера зміг лише у 13 років, причому — із третьої спроби. Про свою участь в українському скаутському (пластовому) русі Бандера в автобіографії згадує скромно коротко. В Центральному державному історичному архіві у Львові дослідник пластової історії Юрій Юзич знайшов особисті рукописи Степана Бандери, де він юнаком в пластовому однострої у вересні 1927 році самостійно вирушає в мандрівку з ночівлею із села Старий Угринів (тепер — Калуський район) до міста Станіславів (Івано-Франківськ). Пластунів дуже зацікавив маршрут на третю пластову пробу Степана Бандери і вони планують повторити його  повністю в теплішу пору року (про це можна дізнатись прочитавши статтю ”Молодь дослідила маршрут Степана Бандери” у “Вікнах” та переглянувши новини ТСН за 01.01.2019 о 19:30).

Літературним репортажем представлені книги:  

  • Степан Бандера Перспективи Української революції: Репритне вид. – Дрогобич: Відродження,1998,- 656 с.;
  • Арсенич П. І., Бурнашов Г.В., Яневич Б.Й. Степан Бандера та його родина.- Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2008.- 368 с.;
  • Бурнашов Г. Герой, визнаний нацією.- Івано-Франківськ: ЛІК, 2012.- 120 с.;
  • Бурнашов Г. Лицар великої Ідеї. Наукове видання.- Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2004.- 184 с.;
  • Вбивство Степана Бандери.- Львів: Червона Калина, 1993.- 358 с.;
  • Корж П. Степан Бандера: Поема.- Коломия: Вік, 2012.- 64 с.;
  • Нагірняк В. Во славу золотого тризуба.- ЛІК, 2008.- 152 с.;
  • Сватко Я. Місія Бандери.- Львів: Галицька видавнича спілка, 2008.- 64 с.

та інші.

Всі вони знайомлять користувача бібліотеки із цікавими і маловідомими сторінками біографії Лицаря великої Ідеї, неопублікованими в інших виданнях спогадами, світлинами, що надає оповіді бібліотекаря переконливої достовірності.

Захід підготовлений для широкого кола користувачів.

Відповідальна за проведення Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top