Літературно-пізнавальна мандрівка “Моя Україна кольору сонця і неба”

В кінці серпня ми святкуємо аж два надзвичайно важливих державних свята — День прапора та День незалежності України. Цьогоріч ці свята ми відзначатимемо особливо трепетно, адже право називатися вільними і незалежними ми виборюємо на полі бою, даючи відсіч знахабнілим російським терористам кожен на своєму фронті. 

Відтоді, як Україна опинялася під владою Польщі, Литви, Угорщини, росії, її історія замовчувалася, а очевидні факти ідеологічно перекручувалися. Такі процеси тривали багато століть, і лише нині, у незалежній країні, стало очевидним, що незнання національної історії — справжня трагедія українського народу, який тільки зараз, з початком кривавого повномасштабного вторгнення на його землі сусідньої недодержави-терористки, почав усвідомлювати свою значущість, святу місію та врешті визначив своє місце серед інших народів світу, як волелюбної, відважної нації з давньою і славною історією та європейськими цінностями.

Колись Олександр Довженко сказав: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців».

Тому ми,працівники бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 22 серпня 2022 року запропонували нашим юним читачам книги, які допоможуть зрозуміти, що наш народ існує тільки завдяки тому, що його впродовж багатьох століть вимолювали, захищали й обороняли, а наша державність не впала нам з неба, а також є результатом відчайдушної боротьби наших предків і сучасників.

Книги з історії, на нашу думку, зовсім не обов’язково мають бути нудними, а навпаки  — захопливими і зрозумілими. Як от “Історія незалежності України” Братів Капранових.

Україна в першу чергу це люди, які своєю працею звеличували нашу державу. Це українські вчені, громадські та культурні діячі, завдяки яким світове суспільство зробило значний крок уперед. Про них ви можете дізнатися з науково-популярного видання “Українці, які удосконалили світ”.

“Ukraїner. Країна зсередини” — книга Богдана Логвиненка за мотивами першого кола масштабної експедиції Украї­ною, яка тривала з літа 2016-го до зими 2018-го року й охопила всі історичні регіони — від Слобожанщини до Поділля, від Волині до Таврії. У книзі зібрано найяскравіші моменти з манд­рівок унікальними куточками країни: історії людей та місць, що надихають, зворушують і дивують, а також вражаючі фото, які показують Україну справжньою, несподіваною, цікавою та автентичною.

А ще ми розповіли нашим читачам про те, що незалежна Україна є прямою правонаступницею Української Народної Республіки. Адже саме сьогодні, 22 серпня, виповнюється 30 років з дня передачі останнім Президентом Української Народної Республіки Миколою Плав’юком президентських символів влади першому Президенту відновленої України Леоніду Кравчуку.

Тоді, у 1992-му, Микола Плав’юк передав грамоту Державного центру Української народної республіки, згідно з якою незалежна Україна визнавалась правонаступницею УНР . Кравчуку були передані клейноди Президента УНР: печатка, президентський ланцюг з мощовиком Гетьмана Івана Мазепи та український прапор.

Окрім посади 4-го Президента УНР (в екзилі), Микола Плав’юк був п’ятим головою  Організації українських націоналістів, одним з президентів Світового Конґресу Вільних Українців, борцем за незалежність України у ХХ сторіччі.

Сигнал повітряної тривоги, який пролунав під час нашого заходу, нагадав нам не лише про те, що варто пройти в укриття, а й те, що росія, яка послідовно знищувала історичну пам’ять та ідентичність українців впродовж багатьох століть, і досі продовжує свій жорстокий наступ, тому настав час розгромити нашого одвічного ворога.

Відповідальні за проведення: Тетяна Даниляк, Віра Якимечко.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top