Літературні поради “Що читати цієї весни”

У степу ще дужче розжеврілось, і на грядках, у кого вже зорано, червоно виблискують скиби, а в борознах, як сніг у проваллі, біліє опалий цвіт. Листя в садках ще тільки проклюнулося, тому в гіллі рясно миготять дрібні, мов роса, прозеленкуваті крапельки: то зав’язь.

Григір Тютюнник «Зав’язь»

Щороку прихід весни ми, бібліотекарки бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відзначаємо добіркою книг із весняним настроєм. Ця весна не стала винятком. Адже попри військову агресію російської федерації, масовані обстріли та бомбардування, знищення критичної інфраструктури, ми хочемо, аби ви, наші дорогі читачі, помітили цю прекрасну пору року! Аби ви вдихнули весняне повітря на повні груди, поглянули в ясну блакить українського неба, насолодилися ніжним  промінням лагідного сонця і отримали неймовірні враження від чудових творів, які дають надію на відродження природи, і на відродження країни! Тож ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури Івано-Франківської МТГ, 1 березня 2023 року підготували літературні поради “Що читати цієї весни”. Шукаймо разом спів весняних пташок, цвітіння первоцвітів та шум кришталевих струмків серед сторінок найкращих книг із весняним настроєм. 

А на нашому ютуб каналі на вас чекає тематична відеопрезентація:

«Природа всіх речей» — бестселер Елізабет Ґілберт, авторки всесвітньо відомих романів «Їсти, молитися, кохати» та «Місто дівчат».

Головна героїня не наділена від природи красою, тому не сподівається на щасливе подружнє життя. Головна героїня досягає у науковому плані практично такого рівня як Чарльз Дарвін. І особистому життю Алми також не бракує бурних подій.

Майстерне відтворення ознак та духу епохи великих відкриттів робить цей роман дуже правдоподібним та майже історичним.

Бруно Ферреро «Завжди буде новий день. 77 нових історій»

У компактних етюдах-мініатюрах відомий автор простими прикладами й образами, як художник пензлем, творить багатогранну парадигму людського буття. Тут відчувається глибока філософія і психологія наших думок і вчинків, прагнень і сподівань. Усі колізії нашого життя накладаються на безсмертну матрицю Божої вічної Любови, Господнього Милосердя, вічних небесних чеснот – Віри, Надії, Любові. Читається книжка на одному диханні, як, вочевидь, і писалася.

Мілан Кундера «Вальс на прощання»

Вісім героїв зійшлися у містечку зі старосвітським чаром, поєднавшись у вальсі, що чимраз прискорюється: вродлива  медсестра, фантазер-гінеколог, заможний американець (святий і Дон Жуан заразом), славетний сурмач, колишній в’язень, жертва політичних чисток, що ось-ось має покинути цю країну… Автор ставить у цьому романі дуже важливі питання, до того ж робить це з блюзнірською легкістю, яка дає нам змогу збагнути, що новітній світ позбавив нас права на трагедію.

“Гідність і гонор” або ж “Гордість та упередження” англійської письменниці Джейн Остін.

Це культовий любовний роман, який не втрачає популярності вже понад дві сотні років і має чимало вдалих, незвичних і навіть химерних екранізацій. Крім щирої оповіді про кохання, у творі піднімаються питання жіночої емансипації та соціальної нерівності, присутній тонкий англійський гумор і, звісно ж, особливої уваги заслуговують яскраві персонажі, серед яких і містер Дарсі – об’єкт романтичних марень дівчат з усіх куточків світу)).

Джоан Гарріс “Шоколад”.

Загадкова жінка Віана Роше з маленькою дочкою Анук прибуває до французького містечка і відкриває на його центральній площі шоколадну крамничку. Здається, ця дивовижна жінка має чудовий дар – вгадувати потаємні бажання людей та лікувати їхні печалі солодкими ласощами.

Але попереду на героїв книги чекає багато драматичних подій…

За мотивами роману “Шоколад” шведський режисер Лассе Гальстрем зняв одноіменний фільм з Жульєт Бінош та Джонні Деппом у головних ролях.

Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»

Написана в середині дев’ятнадцятого сторіччя, ця історія не втратила популярності й донині. Вона підкорює чимраз більше сердець, захоплює читачів і спонукає їх зазирнути в таємницю кохання. Джейн Ейр — сирота, якої зреклася рідна тітка, віддавши на виховання в притулок. Едвард Рочестер — заможний англійський аристократ, що володіє двома великими, хоч і похмурими на вигляд маєтками — Торнфілд-холом та Ферндіном. І Джейн, і Едвард шукають свого щастя. Одного дня герої зустрічаються, а згодом між ними спалахує щире, пристрасне почуття, яке змінює їхні долі. Але на шляху в закоханих стають минулі помилки й теперішні умовності. Чи здатна їхня незрадлива любов здолати всі перешкоди?

Оповідання Григора Тютюнника “Зав’язь” дало назву його першій збірці, яка вийшла 1966 року. Невеличке оповідання на три сторінки розгортає цілу історію зародження першого кохання на тлі життя повоєнного села. Кохання Миколки і Соні розвивається одночасно з весняним пробудженням природи. Весна оновлює не тільки навколишній світ, але, даруючи людині радість, оновлює і її душу. Тому невипадково зародження світлого почуття відбувається саме під час цвітіння прекрасних українських садів.

Прадавні українські ліси бережуть безліч таємниць і загадок. Тут живуть незвичайні міфічні істоти, які охороняють свій невидимий людському оку світ. Інколи вони взаємодіють зі світом людей, витворюючи пречудову, світлу і повчальну історію.

«Лісова пісня» — філософська драматична поема Лесі Українки, де поетизовано красу людських взаємин, потяг до щастя, силу великого кохання. Ми обрали її як твір із весняним настроєм.

Ду Фу Весняні надії

Країна в руїнах, та гори і ріки живуть,

У місті весна зеленіє співочо-строкато;

Засмучено мислю (аж квіти в сльозах)

про Вітчизни майбуть;

І птахи журливі… З родиною жаль розлучатись.

Три місяці поспіль палає запекла війна;

Листи з Батьківщини для мене дорожчі від злота.

Волосся коротша, на скроні ляга сивина;

Рідке воно й куце, і шпильками — не заколоти.

Енн із Зелених Дахів Люсі Мод-Монтгомері

Метью і Марілла Катберти, самотні і вже немолоді брат та сестра, вирішують усиновити хлопчика з дитячого будинку, аби той допомагав їм поратися по господарству. Та от халепа — замість хлопчини на довгій безлюдній платформі у Брайт Рівер Метью зустрів рудоволосу дівчинку Енн, яка сиділа на купі покрівельних дощок. Усупереч всім докорам Марілли, які чекали на нього вдома, чоловік вирішує забрати маленьку сирітку з великими сірими очима в садибу Зелені Дахи.

Так починаються справжні пригоди Енн Ширлі, які із захватом читають діти не одного покоління. Перші невдачі, перші знайомства, перші вагомі успіхи. А головне — в житті Енн з’являються люди, які по-справжньому її люблять.

Анджела Нанетті “Мій дідусь був черешнею”

Ця книга — родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами.

У Тоніно є мама й тато, які не завжди знаходять спільну мову. Є дідусь і бабуся міські, а є — сільські. І вони зовсім різні, бо живуть у різних світах. І саме сільські дідусь і бабуся Оттавіано і Теодолінда — словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед Тоніно, а отже й перед нами, скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища. Навіть смерть, яка є невід’ємною частиною життя.

Ольга Вербенець «Страви на чотири пори року. Весна»

Завершальна книга серії «Страви на чотири пори року»!

До «Весни» увійшли салати з сезонних овочів, страви на щодень і свято, великоднє частування – найкращі перевірені паски, домашні шинки, ковбаси і наливки, які можна приготувати власноруч.

«Родзинка» книги – призабуті переписи галицьких господинь, перевірені не одним поколінням гурманів.

Ці та інші книги з весняним настроєм чекають на вас у бібліотеці-філії №3 на вулиці Гната Хоткевича, 52 а

Відповідальні за проведення: всі працівники.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top