Літературні поради “Що читати цієї зими”

Посеред зими я враз зрозумів, що всередині мене  триває непереможне літо…
Альбер Камю

Вже незабаром дахи будинків вкриються снігом і виглядатимуть казково. А для тих, то хоче зануритись у відчуття зими ще дужче, пропонуємо  книги, що створять чарівну атмосферу.

З 2 грудня 2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської  МЦБС Департаменту культури міської ради дають літературні поради  “Що читати цієї зими”. Вони підготували для читачів книги вітчизняних і зарубіжних авторів, які створять казковий зимовий настрій, бо вони легкі, як сніжинки,  від них так і віє зимовою свіжістю.  Ці книги змусять інакше подивитися на світ та запросять у захопливу, чарівну,  зимову мандрівку з  лютими заметілями  та несамовитими хуртовинами. 

Тож, для тих, кому вже набридла понура осінь з сивими холодними туманами, пропонуємо трохи сонця та зимової казки вже зараз у книгах від бібліотеки-філії №3 🙂 Любителям прози бібліотекарі пропонували ду-у-у-у-же зимові книги:  О. Генрі “Дари волхвів”, Ч. Мартін “Гора між нами”, Г. Мюссо “Поклик янгола”, Т. Янсон “Мумі-тролі і чарівна зима”, У. Старк “Маленька книжка про любов”, А. Сульберг “Привиди проти суперкрутих”, А. Тишка “Зося з вулиці Котячої взимку”, Г. Х. Андерсен “Снігова королева”, О. Памук “Сніг”, А. Крісті “Вбивство у Східному експресі”,  Е. Гофман “Лускунчик і мишачий король”, С. Кінг “Сяйво”, Джек Лондон “Смок Беллью”, Я. Кавабата “Країна снігу”, збірка романтичних історій “Най сніжить”. 

І. Альєнде “Там, за зимою”
У романі чилійської письменниці “Там, за зимою” зима огортає не тільки засніжені вулиці, а й душі персонажів, зігріти які здатні теплі людські стосунки – любов, дружба, солідарність. Кримінальна лінія твору охоплює лише кілька днів і відбувається в межах штату Нью-Йорк. Водночас Альєнде значно розсуває часові й географічні виміри роману, події якого відбуваються впродовж кількох десятиліть на теренах США, Чилі, Гватемали, Мексики, Бразилії. Ця книга про несподіване кохання, про непросту долю біженців, про сімейні проблеми і втрати, про дружбу, взаєморозуміння,  підтримку.

Варта уваги повість Івана Франка “Сойчине крило”.
Сповнена ностальгії та ніжності українська зимова класика. Головний герой отримує листа просто у переддень одразу двох свят — Нового року і свого Дня народження. Але йому нема від кого чекати листів. Так думає він, але не його (чи вже не його?) Сойка.

Джек Лондон “Смок Беллью”
Ця розповідь – одна із найкращих в серії історій про Північ. Художник та літератор із сонячного Сан-Франциско Смок стає золотошукачем, як і більшість героїв у творах Джека Лондона. Він дуже швидко розуміє, що таке свобода і справжнє життя, а тому не хоче повертатися назад до цивілізації. Адже попереду – стільки пригод. А далі читаємо “Поклик предків”, “Біле Ікло”, “Морський вовк”, “Клондайк” та інші історії – пригодницькі та зимові.

Любителям фентезі сподобається цикл книг Джорджа Мартіна “Пісня льоду та полум’я”.
Хто б ще нагадав нам, що зима близько, як не Джордж Мартін? Серія книг британського письменника стала популярною після виходу серіалу. Сім королівств, що існують десь у фентезі реальності, переживають нелегкі часи. А до того всього, ще й справді наближається зима. Але вона там зовсім не така, як у нас, – зима триватиме роками. Найбільше це загрожує Вінтерфеллу – місту на півночі. Адже неподалік льодова стіна, а за нею збирають війська дикуни. Хоча і вони, як виявилось, – не найстрашніше, що може статися. Одним словом, відкривайте книгу і починайте.

Дітям і дорослим для недільного зимового вечора рекомендуємо повість-казку Туве Янсон “Зима-чарівниця”.
Світла історія про маленького мумі-троля, який раптом прокинувся серед зими, поки вся його родина була в сплячці. Йому довелося вперше зіштовхнутися з усіма складнощами цієї пори року та полюбити її. А ще – зустріти мудрих друзів, дізнатися про північне сяйво та навчити маленьких і дорослих читачів насолоджуватися кожним, навіть морозним днем. 

Зимовий час – чудовий час для мандрівок та подорожей. Але на заваді стають карантинні обмеження. Не сумуйте. Для справжніх мандрівників і книгоманів не існує перешкод ані в часі, ні в просторі Адже вони можуть подорожувати разом з книжковими героями куди душа бажає. 

Радимо книгу Галини Манів “Киці-мандрівниці. На боці добра”.
Киці Муля та Манюня так люблять мандрувати! І скрізь із кицями стаються неймовірні пригоди. Киці-мандрівниці розшукують  святого Миколая, рятують Різдво та лікують бабусю Зиму. Читайте про мандрівки Мулі та Манюні до Києва, Львова та Буковелю!

Галина Вдовиченко. “Котохатка”
Шестеро маленьких кошенят опинилися на зимовій вулиці, де їм холодно й голодно… Але вони не з тих, хто скиглить і впадає в розпач. Натомість кошенята гуртуються і перетворюють зиму у веселу забаву.

Книжка-картинка Галини Вдовиченко і Наталки Гайди — це історія для малят про справжню дружбу і новорічні дива. 

Валько. “Загублений різдвяний лист”
Чи є кращі дні в році, ніж різдвяні? Чекаючи на Святвечір, Маленький Зайчик і Бузиновий Ведмідь гралися у сніжки. Раптом їм до рук потрапив лист, адресований самому Санта-Клаусу, — відтоді й починаються захопливі пригоди!.. 

Також варто згадати класику. А саме – Г.-К. Андерсена і його твір «Снігова Королева».

Казка з Данії вже більше століття зігріває серця малюків і дорослих, а у її зимовій атмосферності не дозволяє засумніватися навіть назва. Тож відкривайте і насолоджуйтеся дивом. 

Радимо прочитати цієї зими: Юстейн Ґордер. Помаранчева дівчинка.
Романтична історія кохання виринатиме з минулого, аби наповнити світ яскравим світлом розкиданих по сторінках книжки помаранч. Вона додасть барв і сонячного настрою Вашому життю. 

Агата Крісті. “Вбивство у “Східному експресі”
Знаменитий бельгійський детектив Еркюль Пуаро мусить терміново виїхати до Британії, але вільних місць у «Східному експресі» вже немає. Його виручає давній друг мсьє Бук, власник залізничної компанії. Зранку за сніданком детектив відзначає, що пасажири поїзда — люди різних національностей. Американець Ретчетт, що видається Пуаро надто підозрілим, просить детектива стати його охоронцем. Але той відмовляється. Уночі Пуаро весь час будитимуть різні звуки, а потім настане тиша — через снігові замети поїзд зупинився десь у Югославії, пасажири нервуються, а дивний містер Ретчетт лежить мертвим у своєму купе…

Чарльз Мартін. “Гора між нами”
У Солт-Лейк-Сіті вирує негода. В аеропорту скасували всі рейси, а пасажири опинились у полоні снігової бурі. Журналістка Ешлі Нокс, яка має встигнути на свою передвесільну вечерю, та хірург Бен Пейн, що поспішає на важливу операцію, вирішують летіти на невеликому приватному літаку. Літак зазнає катастрофи в одному з найбільш віддалених куточків США на висоті понад 3000 метрів. Двоє ледь знайомих людей, залишилися сам на сам посеред засніжених гір. Допомоги чекати нізвідки…Ця жахлива пригода змусить їх переосмислити своє життя і, можливо, відкрити серце для нового кохання…

Ясунарі Кавабата. Країна снігу
Японія 30-х років. Головний герой – Сімамура, чоловік середніх років, їде в «снігову країну», щоб побачити красиву молоду жінку – Комако, з якою він познайомився рік тому. У основі сюжету – історія стосунків токійця Сімамури та провінційної гейші Комако на тлі суворої природи західної Японії .

Для холодних зимових вечорів з горнятком улюбленого зимового напою найкраще смакуватимуть книги:

Теплі історії про дива, коханих і рідних. Збірка оповідань.
У книжці зібрані короткі оповідання й ліричні замальовки різних авторів, об’єднані теплим настроєм, затишком і позитивом. Автори розповідають про найрізноманітніші дива у житті їхніх персонажів, як от диво пізнання Бога чи диво дружби бізнес-леді з бідним хлопчиком, що збирає пляшки біля смітників; про диво кохання з першого погляду чи трепетної подружньої любові аж до старості; про зцілення серця домашнім затишком, ковтком пахучої кави або прогулянкою улюбленим містом; про найрідніших на світі людей і про те, як бути щасливими.

Джон Грін, Морін Джонсон, Лорін Міракл. “Най сніжить. Три романтичні історії на свята”
Події розгортаються напередодні Різдва в американському містечку Ґрейстаун, жителів якого зненацька захоплює сніговий буревій. Поїзди зупиняються, машини грузнуть у снігу, а люди ховаються по домівках. І лише одна дівчина вибирається із занесеного снігом експресу, аби посидіти в затишку маленької кав’ярні, де випікають вафлі (:

А для тих хто любить дивувати своїх рідних різноманітними смаколиками щодня, стане у нагоді книга Ольги Вербенець “Страви на чотири пори року. Зима”.
Отож  – поживних і смачних страв у зимові будні і свята, і нехай Ваш родинний стіл щедро повниться Божими дарами з лісу, поля, ріки, а у вашому домі буде тепло і затишно разом з книжкою!

Є ще інші зимові книги. Не ті, які про зиму, а ті, які роблять затишну заметіль за вікном. Приходьте до бібліотеки та зануртеся у чарівну атмосферу зимових фантазій.

Відповідальні: Озарко М. М., Якимечко В.А.,  Даниляк Т. В.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top