Майстер-клас “Весняні птахи”

  Початок другого місяця весни ознаменував Міжнародний день птахів, метою якого є привернення уваги людства до проблеми збереження пташиного світу, адже вони стосуються всіх країн і континентів. Саме в квітні 1906 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.

Але День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, 16 березня 2024 року підготували та провели майстер-клас “Весняні птахи”. На цьому заході ми навчали наших користувачів виготовляти сувенірну пташку з паперу та розповідали їм про загрози для пташиного царства. Птахи не лише милують око людини, а й приносять велику користь для природи: знищують шкідників поля, саду та лісу, поширюють насіння рослин. Тому дбайливо ставитись до цих істот та захищати їх – наш прямий обов’язок. Орнітологи повідомляють про глобальне скорочення пташиних популяцій. Лише кілька відсотків видів птахів в останні роки збільшили свою чисельність, а у половини видів вона знижується. 

На тлі швидкої зміни клімату і зростаючого тиску господарської діяльності людини, природа планети переживає не найкращі часи. Повсюдне та швидке зменшення біорізноманіття, фахівці називають шостим масовим вимиранням в історії життя на Землі. Це відбувається передусім через безвідповідальну діяльність людини, що веде до фрагментації і знищення природного середовища проживання багатьох видів. Надлишкова експлуатація природних ресурсів, загибель лісів і зникнення кормової бази. Великої шкоди біорізноманіттю також завдає війна. Не лише люди, а й багато птахів внаслідок обстрілів та бомбардувань втратили свої домівки. Пожежі, спровоковані бойовими діями, призводять до вигорання лісів, степів – природних ареалів проживання птахів. Фортифікаційні споруди, кілометри траншей, бліндажі руйнують трав’яний покрив і змінюють умови існування птахів. Українські птахи охороняються Боннською конвенцією 1979 року “Про збереження мігруючих видів диких тварин”, яку Україна ратифікувала у 1998 році. Також 56 видів птахів занесені в Червону Книгу України. Особливо цінним і практичним видом охорони птахів виступає робота зі створення заповідного фонду України, куди входять різні охоронні території: заповідники, національні природні парки, заказники і пам’ятки природи. Безперечно, треба працювати над тим, щоб птахи безпечно та комфортно жили і в містах. А ми, бібліотекарі, у свій спосіб намагаємося привернути увагу суспільства до проблем птахів, як важливої складової екосистеми. Ми інформуємо про проблему наших читачів, надаємо доступ до літератури відповідного спрямування.  А ще створюємо маленьких паперових пташок, які нагадуватимуть кожному учаснику, що люди мусять дбати про цих прекрасних і корисних створінь.

Відповідальна за проведення Тетяна Даниляк, Віра Якимечко.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top