Майстер-клас “Зимові пінгвіни”

    На календарі вже проминула половина останнього осіннього місяця і ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, в очікуванні зими все частіше думаємо про те, як добре бути пінгвіном). Адже ці водоплавні птахи не лише дуже симпатичні, а й чудово почуваються у холодному кліматі. У кожного пінгвіна є щільний шар підшкірного жиру, який досягає 3 см, а також потрійний шар пір’я, який відрізняється дуже високою щільністю і абсолютною водонепроникністю.

Тіло пінгвіна вкрите цим «пуховиком» буквально з голови до ніг, за винятком лапок. Але й в лапки вони не мерзнуть! Кровоносна система пінгвінячих лап дуже специфічна: потоки венозної і артеріальної крові тут сусідять, і між ними відбувається температурний обмін. Холодна кров пінгвіна, що тече від ніг до тулуба, нагрівається, а коли повертається до ніг, навпаки – охолоджується. Таким чином пінгвіни ходять собі по кризі цілісінький день і не хворіють на застуду).

Ці унікальні створіння та їхній спосіб життя дуже нас зацікавили, тож 16 листопада 2023 року ми провели черговий бібліотечний майстер-клас, на якому виготовляли зимових пінгвінчиків та розповідали учасникам цікаві факти з життя цих пташок. Стандартний набір інструментів: кольоровий папір, клей, ножиці, олівці та фломастери. Стандартний настрій: творчий та пізнавальний. Наші рукотворні пінгвіни вийшли дуже милими, а скарбничка наших знань поповнилась цікавими фактами про цих істот. Ось один із них: існує 18 видів пінгвінів, але не всі з них живуть в районі Антарктиди. Наприклад, дрібні жовтоокі пінгвіни мешкають у прибережній смузі лісу Нової Зеландії, ошатні магелланові – на узбережжі Південної Америки, а чорноногі є корінними мешканцями Африки. А наостанок зазначимо ще одну особливість пінгвінів, – це дуже соціальні істоти. Саме згуртованість та турбота один про одного допомагають їм вижити у суворому кліматі. Якщо візьмемо з них приклад, то, можливо, нам усім буде легше перезимувати.

Відповідальна за проведення: Тетяна Даниляк та Віра Якимечко.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top