Майстер-клас “Тихою ходою осінь йде до нас”

Хай ми не знайшли, чого шукали –
Жодного тобі боровика –
Росяні перлини і опали –
Це також розрада грибника. 
Ігор Качуровський

    Гриби – це одні з найбільш незвичайних живих організмів на нашій планеті, які поєднують в собі ознаки як рослин, так і тварин, але все ж відрізняються від обох цих груп, тому й виділені в окреме царство. Ці дивовижні організми не тільки беруть важливу участь в екосистемі планети, а й просто гарно виглядають і є справжніми символами щедрої осені. Тому ми, бібліотекарі бібліотеки-філії №3 (вул. Гната Хоткевича, 52А) Івано-Франківської МЦБС департаменту культури міської ради, 14 вересня провели майстер-клас з виготовлення паперових грибочків. 

Осінь – це найкращий час для збирання грибів. Опеньки, маслюки, сироїжки, лисички та білі гриби сором’язливо визирають з-під опалого листя і ваблять грибників на тихе полювання. Але, звісно ж, треба бути дуже обережними! Якщо прикинути в загальних цифрах, то 50% відомих науці грибів неїстівні, але нешкідливі, 25% їстівні, але не смачні, 20% їх видів викликають у людини погане самопочуття, 4% мають приємний смак, а 1% небезпечні для життя. 

А от наші грибочки – хоч і неїстівні, але цілком безпечні для вашого здоров’я. Їх ми разом з постійними учасниками наших майстер-класів виготовили за лічені хвилини, використовуючи кольоровий папір, картон, клей, ножиці, фломастери та власний креатив.  Також бібліотекарка підготувала тематичну книжкову виставку та цікаві факти із  життя грибів: Гриби, як особливу групу організмів, досліджує наука мікологія. Вони всюди навколо нас – в ґрунті, повітрі та навіть в наших тілах. Деякі з них досягають величезних розмірів, але є і такі, яких не побачиш неозброєним оком. Вченим відомо більше трьох десятків видів біолюмінесцентних грибів, що світяться в темний час доби. 216 видів грибів містять речовини, які роблять їх галюциногенними.

А близько 350 видів грибів споживаються в якості продуктів харчування. Laetiporus sulphureus або ж трутовик сірчано-жовтий чи, як його називають в Америці, Chicken of the woods  – деревний гриб, який після приготування за смаком та ароматом нагадує куряче м’ясо. Європейський білий трюфель – найдорожчий гриб в світі. Його ціна може перевищувати 2000 євро за 1 фунт (0,45 кілограма). А ми запрошуємо дітей та дорослих до бібліотеки дізнаватися різні цікавинки, читати гарні книжки, гортати журнали і насолоджуватись чудовою осінню.

Відповідальна за проведення Тетяна Даниляк.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top