“Майстер психологічної новели “

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського  письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новатора модерністської техніки письма, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста  і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.                               

З нагоди цієї нагоди в бібліотеці-філії № 7 (вул. Дністровська, 22)   МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради  відбулася  ювілейна посвята класику “Майстер психологічної новели “. 

Під час заходу бібліотекар Матієшин розповіла користувачам про те, що  народився В. Семенович Стефаник 14 травня 1871 р. в с. Русові (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) в сім’ї заможного селянина. Бібліотекар коротко розкрила творчість письменника. Новели “Катруся“ і  “Новина” належить до найбільш вражаючих силою художньої правди творів Стефаника. Вони стоять поряд із такими пізнішими його шедеврами як “Кленові листки”, “Діточа пригода”, “Мати” та ін. Майстерно змальовано в цих творах трагічні людські долі. Героїчний склад художнього мислення Бетховена, невід’ємною ознакою якого є вражаюча масштабність почуттів, думок, картин, можна впізнати в окремих новелах Стефаника (“Сини”, “Марія”).                

             У 1927-1933 рр. Стефаник опублікував ще більше десяти новел. В останні роки життя Стефаник пише також автобіографічні новели, белетризовані спогади. До них належать такі твори, як “Нитка”, “Браття”, “Серце”,Вовчиця,” “Слава Йсу”,”Людмила”, “Каменярі”.             

             Творчість В.Стефаника-не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, політичних обставин того часу, це заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Його творчість та манери письма мали великий вплив на розвиток української новелістики.

Вдалим доповненням до заходу стала виставка “Золотий запас класики”. На виставці представлені твори В.Стефаника та література про нього.

Відповідальна за проведення заходу Матієшин О.Є.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top