Матеріал на допомогу бібліотекарям у святкуванні Дня Європи в Україні

Європа – наш спільний дім

21 травня, субота – День Європи в Україні

З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.

До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.

Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563″ північної широти і 24 ° 1130″ східної довготи.

В 2016 році День Європи в Україні припадає на 21 травня.

Вже понад п’ятдесят років Рада Європи працює над створенням єдиної Європи, заснованої на принципах свободи, демократії, дотриманні прав людини і верховенстві закону. Діяльність, що проводиться Радою Європи, зачіпає всі аспекти нашого життя, а програма охоплює широкий круг питань, що мають життєво важливе значення для суспільства.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. Три з половиною десятиліття потому на Міланському самміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як «День Європи». Початком процесу європейської інтеграції прийнято вважати Декларацію міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана від 9 травня 1950 року.

На сьогоднішній день в Європейському Союзі 28 країн-членів. Він утворився в 1958 році на основі Європейського економічного співтовариства (ЄЕС), в яке входили тоді 6 країн: Німеччина, Франція, Італія, Бельгія, Голландія, Люксембург. Потім в ЄС увійшли Великобританія, Данія, Ірландія, Греція, Іспанія, Португалія, Швеція, Австрія, Фінляндія. З 2004 року в Європейський Союз увійшли ще 10 країн: Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Литва, Латвія, Словенія, Естонія, Кіпр, Мальта. У 2007 році до Європейського Союзу приєдналися Болгарія та Румунія. На сьогодні День Європи, разом з єдиною європейською валютою, синім прапором з п’ятьма золотими зірочками в колі і гімном, в якості якого використовується мелодія «Оди до радості» з дев’ятої симфонії Бетховена, є політичним символом Європейського Союзу. Головна мета урочистостей, проведених в рамках святкування Дня Європи в країнах ЄС, – це розширення ідеї європейської ідентифікації серед громадян Європейського Союзу, встановлення загальних європейських цінностей.

Україна знаходиться в центрі Європи. Європа – це континент, на якому існують держави з різним державним пристроєм, мовами, культурою, традиціями. 5 травня 1949 року була створена Рада Європи, в яку сьогодні входять більше 40 країн континенту. Наша країна вступила в Раду Європи в 1995 році.

 Рада Європи має свої символи, як будь-яка держава:

Прапор – яскраво-синє прямокутне полотнище, на якому зображені 12 золотих зірок

Гімн Європи – музична аранжування до «Оді радості» з дев’ятої симфонії Бетховена;

Державні мови – англійська та французька;

Бюджет ради Європи становить близько 2 мільярдів французьких франків;

Штаб-квартира знаходиться у Страсбурзі, який називають столицею Європи;

Серед пріоритетних напрямків діяльності Ради Європи можна виділити:

Права людини: розширення гарантій, що містяться в європейській Конвенції з прав людини, удосконалення правосуддя та законодавства.

Засоби масової інформації: захист свободи слова та інформації і розширенні сфери їх застосування;

Соціальні та економічні питання: визначення провідних напрямків, які мають на меті збереження соціальної справедливості в Європі і захист найбільш нужденних членів суспільства;

Освіта: передача демократичних цінностей та підготовка молодих людей до життя в багатовимірної і полікультурної Європі;

Культурна спадщина: сприяти усвідомленню приналежності до Європейської культурі та удосконаленню політики з охорони спадщини континенту;

Спорт: сприяння політиці «Спорт для всіх» та всебічний розвиток фізичної культури;

Молодь: залучення молоді в європейське співтовариство через Європейський центр молоді та Європейський фонд молоді.

Таким чином, Рада Європи займається зміцненням політичного, правового, соціального та культурного співробітництва та захистом загальнолюдських цінностей у Європі.

У 1950 році була прийнята Європейська Конвенція з прав людини, спрямована на захист прав і свобод кожної людини. Суть механізму захисту прав людини полягає в тому, що кожна людина, яка вважає, що стосовно його порушені права, які йому гарантує Конвенція, може подати скаргу до Європейського Суду з прав людини, якщо він вичерпав можливості захисту своїх прав у власній країні.

Європейську Конвенцію з прав людини в соціальній сфері конкретизує Соціальна Хартія Європи. Її мета – захист 23 основних соціальних прав і підтримка в проведенні ефективної соціальної політики в Європі. Доповнює Соціальну Хартію Європи – Європейський Кодекс соціального забезпечення. Пенсії, допомоги по безробіттю та інвалідності, медичне обслуговування – ось далеко не повний перелік соціальних прав, передбачених даним документом.

У Раді Європи створено Головний Комітет по рівності між чоловіком і жінкою, який здійснює координацію міжурядової співпраці в цій сфері.

Велика увага приділяється колективній безпеці. . Це забезпечує більш ефективну боротьбу з тероризмом і злочинністю.

У 1981 році була прийнята Європейська Конвенція, яка захищає права громадян від неправомірного використання проти них даних, отриманих через комп’ютерні інформаційні мережі.

У 1986 році в Брюсселі в результаті безчинств, організованих футбольними фанатами, постраждало багато людей. З метою уникнути в майбутньому подібних випадків була прийнята Європейська Конвенція проти актів насильства на стадіонах.

Велику увагу європейські країни приділяють охороні навколишнього середовища. Конвенція про охорону живої природи, прийнята в 1979 році в Берні, спрямована на захист багатьох рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, а також сприяє виробленню єдиних заходів з охорони навколишнього середовища на міжнародному рівні.

Поряд з всебічними заходами щодо забезпечення прав людини і безпеки в Європі ведеться боротьба з наркоманією, «відмиванням брудних грошей», шахрайством, злочинністю в цілому на континенті.

Таким чином, ми бачимо, що Європа – великий дім, конструкція якого постійно удосконалюється. Нам належить багато чого змінити в нашій країні, щоб належно увійти в усі європейські структури.

Список країн Евросоюзу:

Бельгія, Німеччина, Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція, Великобританія, Данія, Ірландія, Греція, Португалія, Іспанія, Австрія, Фінляндія, Швеція, Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словакія, Словенія, Чехія, Естонія, Болгарія, Румунія, Хорватія

Наведені факти , матеріали будуть цікаві для користувачів, розширюватимуть їх кругозір про Європейський Союз, про країни, що входять до нього, переваги вступу України до європейської спільноти.

Рекомендуємо використати такі форми роботи: книжкові виставки сучасних письменників Європи, виставки творчих робіт, малюнків на асфальті, флеш-моби, круглі столи, диспути, інформаційно-просвітницькі години, засідання клубів, конкурси читців європейської поезії, інформаційні ярмарки, віртуальні мандрівки країнами Європи.

Назви
Крокуємо разом в Європу,
Україна — серце Європи,
Євроінтеграційний процес і Україна,
Молодь в європейському просторі,
Європа — це дім, де живеш я і ти,
Світ. Європа. Україна. ,
Знайома і незнайома Європа,
Українці — співтворці європейської культури,
Лабіринтами музейних залів України і Європи,
Європа: від Декларації Шумана до сьогодні,
Формат Україна — Європа,
Країнами та містами Європи,
Вивчай Європу — змінюй Україну,
Знай про Європу більше,
Україна — Єворопа: діалог крізь віки і кордони,
Європа — молодь і спорт,
Освіта в Європі : впевнене майбутнє ,
Україна — країна європейських цінностей.
Матеріал підготувала М.Остап’як, провідний методист ЦБ

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top