«Мелодія купальського віночка»

З нагоди свята Івана Купала в бібліотеці-філії №2 (вул. Карпатська, 14) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради презентовано народознавчу мозаїку «Мелодія купальського віночка. На виставці представлені  енциклопедії та книги з українознавства та етнографії.


Свято Івана Купала дуже стародавнє. Воно символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу. Якщо до цього часу сонце було в фазі весняного бога Ярила, то після свята переходило в фазу Купала. Позаяк наші пращури до християнських часів велику роль виділяли богам, зокрема Сонцю, то Івана Купала також було пов’язане з цим небесним світилом.
Святкують це свято 7 липня – вважається найкращим часом, щоб продовжувати рід. У цей час також дуже добрий врожай, розквітає природа, рослини. Тому саме на Івана Купала приділялася велика увага ритуалам,
обрядам і традиціям. Одним з основних атрибутів є віночок, сплетений з різноманітних трав та квітів. Купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже.
За допомогою книжкової виставки читачі бібліотеки мають можливість ознайомитися із прекрасними купальськими обрядами і дійствами.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top