МЕТОДИЧНИЙ СИГНАЛ-ІНФОРМАЦІЯ до 30-річчя вшанування Чорнобильської трагедії

Відзначаючи 30-річчя Чорнобильської катастрофи – радимо бібліотекам звернути увагу на висвітлення феномену Чорнобиля всіма можливими засобами і формами бібліотечної роботи; надання якнайповнішої інформації всім зацікавленим категоріям користувачів про події в епіцентрі та навколо Чорнобиля, причини і масштаби аварії, про героїзм людей під час ліквідації її наслідків, безвідповідальність і злочинну недбалість тодішніх компартійних керівників та їх політичних спадкоємців, про наслідки трагедії для України і людства з використанням усього наявного арсеналу бібліотечних документів.
Для широкого читацького загалу радимо організувати в бібліотеках книжкову виставку “Чорнобиль: події та уроки”, який можна періодично повністю або частково оновлювати, використовуючи творчі знахідки в галузі бібліотечного дизайну. Можна оформити виставку-діалог, виставку-документ, виставку-застереження.

Назви книжкових виставок:
Поріс чорнобилем Чорнобиль — бідою нашою поріс;
Чорнобиль — біль України;
Чорнобиль … А біль не вщухає;
Тридцять років пройшло, але ми пам’ятаємо…
Серед масових та інформаційних заходів для різних груп користувачів можна провести Дні інформації, інформаційні години, години скорботи, вечір-спогад, вечір-реквієм, вечір пам’яті , уроки мужності, вечори пам’яті жертв Чорнобильської трагедії з покладанням вінків до пам’ятників загиблим, вшануванням хвилиною мовчання світлої пам’яті полеглих, флеш-моби, конкурси дитячих малюнків, творчих робіт даної тематики.

Назви:
Чорнобиль — страшна сторінка нашого життя;
Чорнобиль: його не дозволяє забути майбутнє;
Чорнобиль — трагедія століття;
Чорнобиль. Чорна хмара. Чорний біль.

Напередодні 30-річчя можна провести Тиждень скорботи і надії “Чорнобиль в долі України”, до якого включити:
1. “До Прип’яті, до Прип’яті ми всі поименно припнуті”: виставка бібліотечних документів.
2. ” Чорнобиль: події і наслідки” : Інформаційна година
3. “Гіркий присмак полину”: Бібліографічний огляд.
4. Обпалені Чорнобилем: Година скорботи.
6 “Раною злочинно-непростимою ятриться Чорнобиль Україні”: Конкурс читацької творчості: (Пісні, вірші, фото, малюнки, фантастичні твори тощо).
7. “Мужність і біль Чорнобиля”: Вечір пам’яті.
До вечора пам’яті “Мужність і біль Чорнобиля” пропонуємо включити:
1. “Чорнобиль – біль наш давній”: Виступ представника влади, учасника подій.
2. Відкритий перегляд бібліотечних документів по темі вечора.
3. “Земле рідна, понівечена скрипко моя”: Літературно-музична композиція.
Можна вибірково, по можливості.
На заходи запрошувати родичів учасників ліквідації, очевидців, переселенців, при цьому наголошуючи, що спомини про цю страшну трагедію, імена загиблих не зітруться з людської пам’яті. Слід поширено показати ту небезпеку, страшні наслідки, які можуть нам загрожувати при необачному ставленні до атома. Тому трагедію Чорнобиля пов’язувати з екологічними проблемами, які стали наслідком трагедії, із проблемами здоров’я, які дають і ще довго будуть давати знати про себе різними хворобами, що появилися внаслідок опромінення навколишнього середовища. Нині в Україні склалася важка демографічна ситуація. Смертність населення перевищує народжуваність. Збільшується кількість психічних і онкологічних захворювань у людей. Настав час усій громадськості бити на сполох, рятувати своє майбутнє.

Назви:
Чорнобиль: Катастрофа триває;
Чорнобиль — попередження, набат,
Його уроків людство не забуде;
Пропусти Чорнобиль крізь серце.
Атомна енергетика: за і проти
Чорнобиль. Радіація та життя.
Виробництво електроенергії та екологія.
Уроки Чорнобиля.

При проведенні масових заходів доцільно використати спогади, розповіді, документи про героїв Чорнобиля. Для музичного оформлення доречно використати «Мрії із фортепіанного циклу «Дитячі сцени» Р. Шумана, «Аве Марія» Ф.Шуберта, «Аве Марія» І. Баха-Ш.Гуно, Лакримозу із «Реквієму» В.Моцарта, фрагменти з симфонії №6 П.Чайковського. А також уривки з творів українських письменників: Ю.Щербака “Чорнобиль”, Л.Віриної “Тієї вогненної ночі”, І.Драча “Чорнобильська мадонна”, Б.Олійника “Сім”, збірника “Біль і тривоги Чорнобиля”, В.Яворівського
“Марія з полином у кінці століття”, М.Луківа “Біль і пам’ять” та інш.

Рекомендовано всім завідувачкам філій використати даний матеріал при проведенні масових заходів , приурочених до 30-річчя Чорнобильської трагедії.

Матеріал підготувала М.Остап’як, провідний методист ЦБ

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top