“Миготять тіні чужої непотрібної війни”

15 лютого 2017 року  о 12.00 до Дня вшанування бойових дій на території інших держав  на абонементі ЦБ (вул.К.Данила,16) відбулася хвилина пам`яті та патріотизму “Миготять тіні чужої непотрібної війни”.

Бібліотекар наголосила, що 15 лютого відзначають скорботний День пам`яті воїнів-афганців. Ця страшна неоголошена війна розтяглася на довгих 10 років. Ми повинні розуміти трагізм участі в афганській війні, тоді ще радянських людей, бо через Афганістан пройшло їх з України більше 160 тисяч. У цій війні загинуло понад 15 тисяч наших солдат, 35 тисяч було поранено, тисячи потрапили в полон. Ця війна стала усвідомленням того, що гинуло покоління, народжене в 60-х.

Бібліотекар ознайомила користувачів бібліотеки з книжковою виставкою та з книгами О. Слоньовської та І.Моісєєнка. У книзі пам`яті полеглих з Івано-Франківської області “В Афганістані, в “Чорнім тюльпані”… Ольги Слоньовської – професора кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім.Василя Стефаника. члена Національної спілки письменників України, кавалера ордена княгині Ольги та медалей “За заслуги” і “За заслуги перед Прикарпаттям”  зібрано розповіді про всіх вихідців із Прикарпаття, хто віддав своє молоде життя на полі бою, чи помер пізніше від ран у госпіталі. Не можливо читати цю книжку без сліз…В цій книзі є ще й розповіді про живих,  спогади про афганську війну очевидців, а також  знайомство з організацією Української Спілки ветеранів Афганістану та ії філій у районах та містах Прикарпаття.

А сюжет роману І.Моісєєнка “Сектор обстрілу – “Аісти” заснований на  реальному факті загибелі в 1980-році в ході воєнних дій в Афганістані талановитого українського Поета, 22-річного лейтенанта Олександра Стовби, що підписував свої вірші псевдонімом-абревіатурою – “Аіст”. Поет, прозаїк та кінодраматург Ігор Моісєєнко строкову службу проходив у Афганістані, у батальоні загиблого Поета-героя “Аіста”. За цей твір Ігорю Моісєєнку як за найкраще висвітлювання військової тематики у творах літератури і мистецтва присвоєно у 2010-му році звання лауреата літературно-мистецької премії імені Богдана Хмельницького.

Підготувала та провела хвилину пам`яті та патріотизму для широкого кола користувачів бібліотеки бібліотекар абонементу ЦБ Лисенко Л.С.

 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top