Мистецький екскурс «Марія Заньковецька – легенда українського театру».

4 серпня працівники бібліотеки-філії №2 МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради в рамках проєкту «бібліотека в дворах» провели мистецький екскурс: «Марія Заньковецька – легенда українського театру».

         Бібліотекарі провели з читачами екскурсію життєвим та творчим шляхом актриси, зробили перегляд літератури. Читачі мали змогу більш детально дізнатися про життя та нелегку долю Марії Заньковецької.

         Театральне мистецтво полонило Марію ще змалку. Виступаючи в шкільних виставах, вона звернула на себе увагу всіх учителів, які радили їй вступити до театральної школи. Крім шкільних вистав, Марія Адасовська імпровізувала ще різні танці та пантоміми, сама складала невеликі п’єси і з подругами охоче виконувала їх в класі, або  вдома.     Незважаючи на те, що Марія Адасовська з юних років брала участь у безлічі аматорських вистав, на професійній сцені театральний дебют відбувся в 1882 році, коли їй було 28 років.

Це був Єлисаветградський (тепер Кропивницький) український театр. Марія Костянтинівна через акторство розірвала стосунки з родиною та чоловіком (вони були проти). Через це вона не могла виступати на сцені ні під родинним прізвищем Адасовська, ні під прізвищем чоловіка Хлистова. З перших вистав вона взяла псевдонім Заньковецька – від села Заньки Ніжинського повіту Чернігівської губернії, де народилася і виросла. Єлисаветград, Полтава, Київ, Чернігів, Харків, Житомир, Одеса – від вистави до вистави – зростала слава Марії Заньковецької. Актриса створила блискучу галерею сценічних образів української жінки.      Заньковецька стала легендою українського театру ще за життя. Вона була справжньою зіркою. І це не перебільшення. Про неї говорила інтелігенція, з нею хотіли товаришувати, її хотіли бачити у своїх театрах. Український письменник і драматург Іван Карпенко-Карий сказав: «Про неї слово талант – дуже слабеньке слово. Це геній сцени». Марія Заньковецька назавжди залишиться провідною зіркою театрального мистецтва.

         Відповідальна за проведення: Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top