Мистецький калейдоскоп “Шедеври українського кіно”

  11 вересня 2023 року о 14:00  працівники Абонементу ЦБ  Бібліотека на Короля Івано-Франківської  МЦБС Івано-Франківська МЦБС  Департаменту культури міської ради з нагоди відзначення Дня українського кіно, який святкуємо щорічно в Україні  в другу суботу вересня, провели мистецький калейдоскоп “Шедеври українського кіно”. Бібліотекарки ознайомили учасників заходу з історією виникнення  даного  свята та поділились власними враженнями від перегляду  цьогорічних фільмів українського прокату  “Батько” і “Довбуш”, а також фільму “Щедрик” за сценарієм доброї подруги книгозбірні Ксенії Заставської  з Одеси, яка  в майбутньому буде презентувати в нашій  бібліотеці свою книгу “Щедрик. Моя сповідь”.  Також присутні змогли ознайомитись з добіркою невеликої частини творів української літератури, які було екранізовано,  з фільмами, які стали лауреатами на кінофестивалях в Україні та за кордоном і які вважаються класикою українського кінематографу. Детальніше проаналізували деякі фільми за книгами: 

– фільм “Століття Якова (режисер Недін Б.) за однойменним романом лауреата літературної премії  “Коронація слова” – Володимира Лиса. Це найкращий роман десятиріччя, який вразив літературну Україну! Роман – епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччну, сталінський СССР.  Доживши до держави Україна, він опинився….(читайте книгу, дивіться кіно);

– “Червоний” – український фільм Зази Буадзе 2017 року. Екранізація однойменного роману Андрія Кокотюхи. …1947 року до табору ГУЛАГу потрапляє воїн УПА Данило Червоний. Начальник табору майор Абрамов, передбачає, що Данило буде непокірним і завдасть чимало проблем….(що далі читайте в книзі, або довідайтесь з кіно);

“Чорна рада” – український 9-ти серійний телефільм за романом українського письменника класика Пантелеймона Куліша. Основні події фільму, як і книги розгортаються в тяжкі для України історичні часи. Після смерті Богдана Хмельницького загострюється боротьба за гетьманську владу між Я. Сомком й І. Брюховецьким. Кульмінацією запеклого протистояння стає Чорна рада 1663 року.  На  тлі політичних інтриг та зрад розгортається і інша сюжетна лінія любовна…(яка? – читайте, дивіться…).

Жваво обговорювалися також як відомий фільм  “Тіні забутих предків”, так і серіал “Мелодія Кави в тональності кардамону” за однойменними  книгами Михайла Коцюбинського та Наталії Гурницької. Знаково, що захід відбувався при бібліотечному просторі на вулиці і до обговорення книг і фільмів змогли долучитися не тільки користувачі бібліотеки та запрошені гості, а й просто перехожі, яких зацікавила тематика розмови. Так, дуже приємно було  випадково побачитись і поспілкуватися з теперішньою жителькою США, а раніше мешканкою Івано-Франківська пані Іриною, яка заговоривши про екранізацію творів Лесі Українки,  згадала, що вона була активісткою  нашої бібліотеки більше 25-ти років тому і приходила в книгозбірню на репетиції до заходу, який ми проводили спільно з Союзом Українок. Саме вона,  тоді багато років тому втілила на сцені “Просвіти” нашу безсмертну Лесю!.. Це була дуже приємна  і щемлива  розмова, яка залишиться в пам’яті, як бібліотекарки так і гості. Долучилися до обговорення теми і молоді перехожі.   Таким приємним співбесідником виявився і студент-архітектор Андрій. Дякуємо всім, хто був з нами. Сами ви енергетично зробили захід неповторним. 

Завжди цікаво перечитувати улюблені книги, але не менш приємно переглядати приголомшливі екранізації творів, від яких просто захоплює дух. Тож запрошуємо до читання шедеврів української екранізованої  літератури і до перегляду нашого українського кіно.

 Відповідальні за підготовку і проведення заходу Кирста О.М., Микитюк У. С.

 Інформацію підготувала – Кирста О. М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top