Мовна мозаїка “Бринить співає наша мова…”

   21 лютого відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Для нас, українців, День рідної мови є особливим, адже наша українська мова є найціннішим багатовіковим надбанням, скарбом, генетичним кодом, душею нації. Сьогодні, під час повномасштабної війни з росією, наша мова стала головною зброєю, символом нескореності та незламності. В цей день, 21 лютого 2024 року о 14:00, з нагоди відзначення Дня рідної мови на абонементі ЦМБ Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, відбулася мовна мозаїка “Бринить співає наша мова…”, яка зібрала в стінах бібліотеки шанувальників рідного слова і гармонійно поєднала виступи: професорки ПНУ, письменниці Ольги Деркачової; поета Олександра Букатюка; краєзнавиці, дослідниці, вчительки Угринівського ліцею – Ірини Садули та її учнів: Ангеліни Качкан, Софії Шпільман, Руслани Дворської, які читали свої твори про мову, розповідали про видатних мовознавців, а також радо брали участь в різноманітних мовних активностях.

Всіх присутніх захопив виступ письменниці, докторки філологічних наук, професорки кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету ПНУ ім. Василя Стефаника – Ольги Сергіївни Деркачової. Вона у цікавій формі оповіла нам про мову, як оселю буття, наголосивши, як же важливо берегти спадок поколінь, до якого відноситься і мова: як годинник батька (відремонтувавши і відновивши носити його), як техніку мереживного комірця, яку перебрала від матері…Цікавими для слухачів були лексичні історії і розповіді про літери. Наприклад, найбільш вживаною літерою в українській мові є літера «п», саме з неї починається найбільша кількість українських слів. А от літера «ф» є найменш притаманною мові, вона використовується найрідше та здебільшого в словах іноземного походження. Бібліотекарка ознайомила присутніх з історією відзначення цього дня, підкресливши, що воно було запроваджене ЮНЕСКО в 1999 році і направлене на збереження різноманітних мов. Поштовхом для прийняття були події в Пакистані, коли народ, зараз незалежної держави Бангладеш, вийшов на захист рідної бенгальської мови. На жаль, тоді загинуло 4 студенти.
Усе це свідчить про любов народу до рідної мови. Також бібліотекарка наголосила на актуальності мовного питання саме в наш час, адже в тяжкій боротьбі за незалежність, свободу і автентичність ми повинні сприяти розвитку нашої мови, як ніколи раніше. Ми повинні поширювати її, спілкуватися нею, досліджувати і робити все аби наступні покоління пишалися, що вони УКРАЇНЦІ! Адже українська мова об’єднує націю, дозволяє відчути зв’язок поколінь і взагалі робить нас українцями. Цікавинкою заходу стала інтерактивна гра “Лови ІГРИ…” про правильність вживання наголосів, яка дуже оживила захід. В руках бібліотекаря опинилися 120 карток зворотом догори. Учасник тягне карту, зачитує слово чи слова, потім перевертає її і перевіряє себе Гра була цікавою і пізнавальною, яка непомітно і весело допомогла на все життя запам’ятати як правильно в певних словах ставити наголоси. День рідної мови 21 лютого — привід вдосконалити українську для всіх: для тих, хто все життя розмовляє нею, для тих, хто переходить на українську з інших мов, для тих, хто бореться з суржиком чи хоче просто вивчити щось нове. У нашій мові понад 200 тисяч слів, тож вчитися й дізнаватися цікаве про українську можна все життя! Часто легше заговорити іноземною мовою, ніж глибоко розкопати й ідеально вивчити власну. Наша українська з непрямим порядком слів, кличним відмінком та яскравими фразеологізмами дивує і захоплює. Тож говоріть, насолоджуйтеся українською вдома, на роботі й де б ви не були. Читайте якісну українську книгу. Читайте класичну українську літературу та якісні переклади творів письменників з інших країн та епох. Адже, щоб у вас в голові завжди знаходилося потрібне слово, його туди слід покласти. Боротися із суржиком та словами інших мов, які засмічують українську, буває складно, але нам всім треба робити так, щоб наша солов’їна звучала на кожній вулиці й була чистою та красивою! До кінця місяця користувачі бібліотеки матимуть змогу ознайомитись з представленою на книжковій виставці літературою та відкрити для себе барвистий, співучий, мелодійний та багатий світ духовного скарбу нації – української мови. Тримаймо в серці рідну українську мову. Любімо, бережімо, плекаймо свою мову рідну! Дякуємо всім, хто був з нами. Учасники заходу: запрошені гості – професорка ПНУ, письменниця Ольга Деркачова, поет Олександр Букатюк, вчителька Угринівського ліцею – Ірина Садула і її учні, ВПО із Запоріжжя, і просто користувачі бібліотеки.
Відповідальна за підготовку і проведення заходу – Кирста О.М.
Фото та відео – Таня Нємцева.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top