Мовна мозаїка “Мови нема без народу і народу без мови немає“

Найбільше і найдорожче добро
в кожного народу – це його мова.
Панас Мирний

Мовна мозаїка “Мови нема без народу і народу без мови немає”, яка відбулась 21 лютого 2023 року на абонементі ЦБ  Івано- Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, з нагоди відзначення Дня рідної мови, зібрала в своїх стінах шанувальників рідного слова.

Бібліотекарка ознайомила присутніх з  історією відзначення цього дня, підкресливши, що воно  було запроваджене ЮНЕСКО в 1999 році і направлене на збереження різноманітних мов. Поштовхом для прийняття були події в Пакистані, коли народ, зараз незалежної держави Бангладеш, вийшов на захист рідної бенгальської мови. На жаль, тоді загинуло 4 студенти. Усе це свідчить про любов народу до рідної мови.

Також бібліотекарка наголосила на актуальності мовного питання саме в наш час, адже Українська нація неповторна. А в тяжкій боротьбі за незалежність, свободу і автентичність ми повинні сприяти розвитку нашої солов’їної, як ніколи раніше. Ми повинні поширювати її, спілкуватися нею, досліджувати і сприяти аби підростаюче покоління пишалося, що вони УКРАЇНЦІ! Адже українська мова об’єднує націю, дозволяє відчути зв’язок поколінь і взагалі робить нас українцями.
День рідної мови 21 лютого — привід вдосконалити українську для всіх: для тих, хто все життя розмовляє нею, для тих, хто переходить  на українську з інших мов, для тих, хто бореться з суржиком чи хоче просто вивчити щось нове. 

В мовну мозаїку гармонійно поєднались виступи учасників заходу.
Доцентка, викладачка риторики юридичного факультету ПНУ ім. В.Стефаника Петльована Вікторія Павлівна, говорила про книгу Абрамович С.Д, Чікарькова М.Ю. “Мовленнєва Комунікація”, і про використання  цієї книги в роботі викладача риторики.
Головну спеціалістку відділу  молодіжної політики ОДА Єлизавету Колтик зацікавила  книга Лесі Ставицької “Арго, жаргон,сленг”, в якій висвітлено національно-мовні аспекти сучасного жаргоновживання, а також роль жаргонних субкодів в мовному побуті сучасного міста.
Філолог, наставник  освітнього простору “Невгамовні”і поет Богдан Кирста говорив про милозвучність нашої мови, підкресливши, що  українська офіційно вважається однією з найкрасивіших мов у світі. Зокрема, наша мова була визнана третьою за критерієм милозвучності на лінгвістичному конгресі у Франції ще в 1934 – конкуренцію їй склали лише французька та мова фарсі. А на форумі мовознавців у Швейцарії українській присвоїли друге місце – після італійської. Також, як філолог, ознайомив присутніх з деякими цікавими лексичними історіями і розповів про літери. Наприклад, найбільш вживаною літерою  в українській мові є літера «п», саме з неї починається найбільша кількість українських слів. А от літера «ф» є найменш притаманною мові, вона використовується найрідше та здебільшого в словах іноземного походження.
Родзинкою заходу стала інтерактивна гра “Лови ІГРИ для класу, компанії, двох й одного” про правильність вживання наголосів, яка дуже оживила захід і  зацікавила навіть бібліотекаря. В руках учасників опинилися 120 карток зворотом догори. Учасник тягне карту, зачитує слово чи слова, потім перевертає її і перевіряє себе
Гра була цікавою і пізнавальною, яка непомітно і весело допомогла  на все життя запам’ятати як правильно в певних словах ставити наголоси. 

У нашій мові понад 200 тисяч слів, тож вчитися й дізнаватися цікаве про українську можна все життя!

Часто легше заговорити іноземною мовою, ніж глибоко розкопати й ідеально вивчити власну. Наша українська з непрямим порядком слів, кличним відмінком та яскравими фразеологізмами дивує і захоплює.

Говоріть, насолоджуйтеся українською вдома, на роботі й де б ви не були. Здивуйте водія маршрутки своїм голосним “На зупинці, будь ласка” й замість “драсті” скажіть сусідці “Добридень”.

Читайте якісну літературу.

Щоб у вас в голові завжди знаходилося потрібне слово, його туди слід покласти. Читайте класичну українську літературу та якісні переклади творів письменників з інших країн та епох.

Боротися із суржиком та  словами інших мов, які засмічують українську, буває складно, але все обов’язково вийде. Нумо робити так, щоб наша солов’їна звучала на кожній вулиці й була чистою та красивою!

Тримаймо в серці рідну українську мову, бережім її.

Учасники заходу запрошені гості, ВПО, і просто користувачі бібліотеки.

Відповідальна  за підготовку і проведення – Кирста О.М.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top