Мовно-поетична година “Свято величі української мови”

Мова – це глибинні пласти духовного життя народу,
його історична пам’ять, найцінніше надбання віків.
О. Гончар

Мова – це душа народу, святиня, з якою пов’язане не тільки минуле народу і його сьогодення, а й прийдешні віки. Рідне слово – це невід’ємна частина рідного краю, батьківської хати, материнського тепла. У мові вся доля народу, без неї немає нас як народу, немає минулого, немає й майбутнього.
Мова єднає між собою різні покоління людей, вона передається як заповіт, як найдорожча спадщина. Тому  для кожного з нас вона найпрекрасніша й найвеличніше. Рішенням ЮНЕСКО 21 лютого оголошено Міжнародним днем рідної мови.

З нагоди свята, 22.02.2022 року у приміщенні бібліотеки-філії №7 (вул. Дністровська, 22 ) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради відбулося засідання літературного клубу “Срібні передзвони”, під час якого бібліотекарі разом із членами клубу і учнями 9-В класу ліцею № 13 провели мовно-поетичну годину “Свято величі української мови”. 

Зустріч відбулася у святковій і дружній обстановці. Завідувачка бібліотеки привітала присутніх із святом, розповіла про історію рідної мови і її значення у житті людини.

Члени клубу підготували літературно-музичну композицію “Яка прекрасна рідна мова!”,  під час якої  учні читали вірші, співали пісень. Бібліотекарі Атаманчук М.І. та Дяків Р.Б. декламували вірші М.Чернявського “Ти не загинеш, Україно!”, К. Мотрич “Молитва до мови” та Д. Білоуса “Здрастуй слово, українська мово”.  Цікавим і змістовним виявився мовознавчий турнір, підготовлений бібліотекарями і класним керівником. На учасників чекали досить складні випробування: дати якнайбільше правильних відповідей у конкурсі, поставити влучне запитання своїм друзям-однокласникам, пояснити прислів’я; присутні змагалися на краще читання гуморесок, скоромовок.

Мовознавчий турнір викликав шквал емоцій, затяту боротьбу за перемогу і позитивний настрій.
Доповненням до заходу стала книжкова виставка “О, мово моя, душа голосна України”, яка дала змогу заглибитись в історію свого народу, збагнути роль рідної мови в утвердженні української державності.

Відповідальна: Атаманчук М.І.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top