“Мої права та обов’язки”

Не сприймати дитину всерйоз – це як мінімум дико.
Хто сказав, що рівень свободи залежить від віку?

10 грудня  2021 року працівники бібліотеки-філії №3 (вул. Хоткевича, 52а) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради до Міжнародного дня прав людини підготували і провели правову хвилинку “Мої права та обов’язки”. Це неймовірно, але людство лише у ХХ столітті, усвідомило, що діти потребують особливої турботи та захисту, адже часто не можуть захистити себе самостійно. З 1924-го року, коли було прийнято Женевську Декларацію прав дитини, дитячі права залишаються у фокусі уваги цивілізованих країн. У 1989 Організація Об’єднаних Націй ухвалила Конвенцію про права дитини, яку ще називають світовою конституцією для дітей. Станом на сьогодні Конвенцію підписали 193 країни. Україна – одна з них, а отже українські діти можуть розраховувати на захист та всіляку підтримку з боку держави. Бібліотекарка розповіла читачам про основні статті Конвенції та рекомендувала книги про права та обов’язки дітей.

У Конвенції є 54 статті – кожна з них присвячена певному праву дитини. Наприклад, це право на благополучне життя, освіту, родину, право на приватність, на вільне вираження думок чи на лікування. Якщо казати коротко, то всі дитячі права засновані кількох простих, але важливих принципах. По-перше, усі діти мають рівні права, незалежно від того, якої вони національності, скільки їм років, якого кольору волосся мають чи яку музику слухають. По-друге, інтереси дитини повинні бути завжди на першому місці в усіх діях чи рішеннях щодо неї – до думки дитини потрібно дослухатися і давати їй можливість вільно висловлювати свою позицію. По-третє, кожна дитина повинна бути забезпечена усім, що потрібно їй для щасливого життя – мати житло та сім’ю, вчитися у школі, їсти, мати час на ігри та дозвілля. Разом із правами кожен громадянин має й власні обов’язки – це важлива частина нашого життя. Те саме правило працює й з маленькими громадянами. Наприклад, дитина має не лише право на освіту, а й обов’язок вчитися. Одним словом, прогулювати школу, прикриваючись Конвенцією про права дитини, не вийде. Або ж дитина, як і будь-який громадянин, має право вільно висловлювати власну думку, але лише до тієї міри, поки вона не ображає інших людей.

Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини є важливою угодою країн, які пообіцяли захистити права дітей. Конвенція про права дитини пояснює, хто такі діти, всі їхні права та обов’язки урядів. Всі права пов’язані між собою, всі вони однаково важливі і їх неможливо забрати у дітей.

  1. Діти – це всі люди віком до 18 років.
  2. Заборона дискримінації.
  3. Найкращі інтереси дитини.
  4. Реалізація прав дитини.
  5. Зростання і виховання в сім”ї.
  6. Життя, виживання і розвиток.
  7. Ім’я та громадянство.
  8. Ідентичність.
  9. Бути разом із сім”єю.
  10.  Зв”язки з батьками, що перебувають за кордоном.
  11.  Захист від викрадення.
  12.  Повага до поглядів дитини.
  13.  Вільне вираження думок.
  14.  Свобода думки та релігії.
  15.  Створення груп або приєднання до них.
  16.  Захист приватності.
  17.  Доступ до інформації.
  18.  Відповідальність батьків.
  19.  Захист від насильства.
  20.  Діти поза сім’єю.
  21.  Усиновлені та удочерені діти.
  22.  Діти-біженці.
  23.  Діти з інвалідністю.
  24.  Здоров”я, вода, харчування, довкілля.
  25.  Діти в установах догляду.
  26.  Соціально-економічна допомога.
  27.  Їжа, одяг та безпечний дім.
  28.  Доступ до освіти.
  29.  Завдання освіти.
  30.  Культура, мова та релігія меншин.
  31.  Відпочинок, гра, культура, мистецтво.
  32.  Захист від шкідливої праці.
  33.  Захист від шкідливих наркотичних речовин.
  34.  Захист від сексуального насильства.
  35.  Запобігання торгівлі дітьми.
  36.  Захист від експлуатації.
  37.  Діти в місцях позбавлення волі.
  38.  Захист під час війни.
  39.  Відновлення та повернення у суспільство.
  40.  Діти, які порушують закон.
  41.  Застосування найбільш сприятливих для дітей законів.
  42.  Усі мають знати права дитини.

Як допомогти дітям захистити їхні права? Перший крок – самому або самій знати про права дітей, поважати їхню думку, підтримувати в них віру в себе та заохочувати самостійність, а також не мовчати та не проходити повз, якщо станете свідком порушення дитячих прав. Другий крок – розповідайте дітям про те, на що вони мають право і як діяти, якщо вони відчувають несправедливе ставлення для себе. І саме у ваших силах пояснити кожен принцип конвенції про права людини на реальних прикладах і зрозумілою мовою. Саме так сьогодні ми вчинили на правовій хвилинці, проведеній у нашій бібліотеці. Вислухайте думку дітей і ви здивуєтеся, на що вони здатні!
Насамкінець, всі присутні отримали пам’ятку про права дитини. 

Відповідальна: Даниляк Т.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top