Музика великого генія /до 250-річниці з дня народження Людвіга ван Бетховена/

У кожній людині сонце. Тільки дайте йому світити.
Сократ

Геніальні люди — це метеори, покликані згоріти, щоб осяяти свій вік.
Наполеон I Бонапарт

В бібліотеці-філії №11 (с.Угорники) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради, 09.12.2020 року, була підготовлена музична хвилинка, присвячена 250-річниці з дня народження великого генія – Людвіга ван Бетховена.

Геніальні люди часто виглядають безумцями, неадекватними, не врівноваженими. Вони не цікаві, інколи замкнуті, самі по собі. Це люди іншого світу. І одним із таких геніїв був Людвіг ван Бетховен, чий талант розвинувся завдяки іншому відомому творцеві музики – Амадею Моцарту. Так, батько розгледівши у синові талант до музики, прагнув створити з нього нового генія, яким був свого часу Моцарт. Хлопчик швидко починає опановувати музику. Але разом із тим приходять труднощі. Батько Бетховена був залежним від алкоголю, тому всі гроші від його концертів, в тому числі і від концерту в Кельні, йдуть в ніщо, проте це не зупиняє юного Луї. У 1782 році директором придворної капели призначають Крістіана Готлоб, який стає його вчителем. Саме він розглянув в молодику обдарованість і неабиякі здібності і зайнявся його освітою. Однак, розуміючи, що музичні навички не дають повноцінного розвитку, прищеплює Людвігу любов до літератури, філософії і стародавніх мов. Бетховен жадібно вивчає твори Баха і Генделя, мріючи про спільну роботу з Моцартом. І вже через 5 років він таки зустрівся зі славетним Вольфганом Амадеєм. Моцарт був настільки в захваті від імпровізацій Бетховена, що вигукнув присутнім: “Не відривайте погляду від цього хлопчика. Одного разу про нього заговорить світ”. І світ таки згодом заговорив про нього.
А вже у 1790 році міська влада обрала кантати придворного альтиста Бетховена для виконання на похоронах Франца Йозефа ІІ і під час подальшої інтронізації Леопольда ІІ, Священного римського імператора. 

Незабаром Бетховен стає модним піаністом Відня. У 1795 році відбувся дебют молодого музиканта в салоні. Зігравши три фортепіанні тріо і три сонати власного твору, зачарував сучасників. Присутні відзначили бурхливий темперамент, багатство уяви і глибину почуття Луї. Але разом зі славою приходить і біда. Бетховен починає втрачати слух. Спочатку все списувалося на неуважність майстра. Але хвороба прогресувала. Він пише щораз менше творів, але чути їх Бетховен більше не буде. Однак, винахідливий геній придумав цікаву річ.  Для того, щоб «почути» музику, користується тонкої дерев’яною паличкою. Один кінчик пластинки затискає зубами, а інший притуляє до передньої панелі інструменту. І завдяки передається вібрації відчуває звучання інструменту. Тепер його твори набирають ще більшої трагічності і стають класикою для всіх майбутніх поколінь. Та залишалося великому майстрові музики вже недовго. Оглухнувши, він більше не виступав і навіть не виходив нікуди, тільки іноді давав приватні уроки аристократичним дітям. Усе його життя було сповнене трагічності і болю. Спершу батько-пияк, потім смерть братів, а вкінці підірвав здоров’я Бетховена племінник, котрого він взяв на виховання. Луї свято вірив, що зможе зробити з нього так само музичного генія, але глибоко помилився. Натомість, юнак любив розгульне життя і гру в карти. Це остаточно підірвало останні сили. І от в 1827 році, після важкої хвороби, Людвіг ван Бетховен помер. 

Цікавими фактами про великого майстра є:

  • В основу пісні «Бітлз» «Because» покладена «Місячна соната», програна в зворотному порядку.
  • Гімном Євросоюзу призначена «Ода до Радості».
  • Сучасні психіатри вважають, що Бетховен страждав біполярним розладом.
  • Фотографії Бетховена надруковані на німецьких поштових марках.
  • Вважався першим музикантом, якому міська рада призначила грошову допомогу.
Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top