Музично-пізнавальна акварелька

Його самого називають ювеліром української пісні, Бахом у хоровій музиці, а його музичний твір «Щедрик» став світовим символом різдвяних свят. Микола Леонтович – український композитор, хоровий диригент та громадський діяч. Микола Леонтович з інтелігентної сім’ї, де з великою повагою ставилися до музики. Уся сім’я  володіла неабиякими музичними навиками. Микола, як і хотів його батько, здобув фах священника, але священником так і не став. Він обрав професію учителя, був надзвичайно простою і скромною людиною, яка зовсім не мріяла про славу. Найголовнішою справою Леонтович вважав збереження багатства і краси народної пісні. І на це йому було відведено лише 44 роки…


У ці новорічно – різдвяні дні у цілому світі звучить український шедевр «Щедрик», у якому лише 3-и ноти і 4-и звуки до-сі-до-ля прославили на весь світ українську колядку і талановиту співочу душу Миколи Леонтовича. Цю пісню називають «маленьким музичним дивом», “дзвінкою колядкою” , “колядкою дзвонів”.   Вона є найпопулярнішою різдвяною мелодією на планеті. Більше 90 варіантів цієї щедрівки записано в різних куточках земної кулі.

Ми розповімо декілька цікавих фактів про цю різдвяну мелодію:
1.      Ми дивуємось, чому у різдвяній колядці слова про ластівок? Все тому, що мотиви слів “Щедрика” збереглися ще з дохристиянських часів. Тоді Новий рік святкували весною, коли оживала природа.
2.      Ми вважаємо, що ця “Щедрівка” – народна, але це не зовсім так. Микола Леонтович знайшов текст народної щедрівки і написав до нього музику. “Щедрик” – це авторська обробка.
3.      Леонтович був дуже прискіпливий, і тому досить часто повертався до раніше написаних творів, щоб удосконалити їх. Так було і зі “Щедриком”. Він має аж 5 авторських редакцій. Перша з’явилася 1901 року, остання – 1919.
4.      “Щедрик” відомий як хоровий твір. Уперше його виконав хор Київського університету в 1916 році.
5.      У 1921 році “Щедрик” вперше почули у США. Його виконали на концерті  в Нью-Йорку.
6.      Всесвітньо відома “колядка дзвонів” з’явилася у 1936 році. Тоді американець українського походження Петро Вільховський створив англійську версію слів.
7.      Національний банк України ввів у обіг дві пам’ятні монети “Щедрик” – номіналом 5 та 20 гривень.
8.      Щедрівка звучала у багатьох серіалах, фільмах, а композиція для 12 віолончелей “Carol of the Bells” отримала понад 9 млн. переглядів на Youtube!
9.      У 2016 році на відзначення 100-річчя першого виконання “Щедрика” відбувся флешмоб “Щедрик 100 challenge”. У ньому взяли участь більше 60 колективів!

Приємно відзначити що серед цих колективів був хор «Віночок» Тисменичанської дитячої музичної школи (керівник Оксана Федорик, концертмейстер Ярина Іванова).  А сьогодні « Щедрик» звучить у виконанні  ансамблю « Кептарик» з його незмінними талановитими керівниками.

Бібліотека-філія №22 (с.Тисменичани, вул. Грушевського, 54) Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради пропонує до уваги віртуальних користувачів переглянути відеозапис «Щедрика» у виконанні ансамблю «Кептарик» Тисменичанської дитячої музичної школи (керівник Оксана Федорик, концертмейстер Ярина Іванова).

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top