«Нам сонце всміхалось крізь ржавії грати…»

12 січня відзначається  День українського політв’язня.

11.01.2021 р. працівники бібліотеки-філії №2 (вул. Карпатська, 14) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради підготували відео-презентацію “Нам сонце всміхалось крізь ржавії грати…”

Саме в цей день 1972 року розпочалася масова хвиля арештів представників шістдесятництва.

Такий “генеральний погром” зачепив багатьох дисидентів України. У Києві були заарештовані Василь Стус, Іван Світличний,   Леонід Плющ,   Олесь Сергієнко, Іван Коваленко. У Львові — В’ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий,  Ірина Стасів-Калинець.

Це була спецоперація “Блок”, розпочата КГБ ще із середини літа 1971 року, з метою нейтралізації української еліти, придушення демократичного руху та припинення розповсюдження самвидаву.   Кремль дуже боявся свідомих українців і використовував свої звичні, напрацьовані десятиліттями методи.

Тоді було проведено сотні арештів та обшуків, тисячі людей тероризували допитами як свідків, багато з них втратили роботу чи були “викинуті” з університетів, їм закривали будь-які можливості для службового зростання, в тому числі друку чи видання робіт.

Згадаймо сьогодні всіх українців, які десятиліття тому і зараз продовжують у неволі Кремля боротися проти російського окупанта. Маємо пам’ятати про них і робити усе можливе, аби вони повернулися додому.

І ми знову з сумом відзначаємо День українського політв’язня, день невдалої спроби придушити вільний український дух, який, як фенікс, щоразу відроджується з попелу і стає міцнішим. І ми подумки з тими, хто сьогодні перебуває в неволі.

Відповідальна за проведення Цібій С. О.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top