Народознавчий калейдоскоп “Жива вода купальської ночі”

6 липня 2019 року о 14:00 на абонементі ЦБ (вул. К. Данила,16) народознавчим калейдоскопом “Жива вода купальської ночі” бібліотекарі ознайомили своїх користувачів із релігійними звичаями та народними традиціями відзначення Дня Івана Купала, що припадає на 7 липня. Багато таємниць обіцяє розкрити ніч на Івана Купала… Вважається, що в цю ніч ходить щастя людське по землі. Зілля-квіти, роса і вода набирають цілющої сили. Тільки цієї ночі зацвітає папороть – квітка щастя. Невідомо, чи комусь вдавалося знайти ту квітку, але шукали її вічно…


Бібліотекар підкреслила, що це свято є одним із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Після прийняття християнства, Свято Івана Купала переплелося з православним святом Народження Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, що, однак, майже ніяк не позначилося на традиціях його відзначення. Народ має свої уявлення про це свято. За народним повір’ям, саме у цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили, тому є ще й неофіційні назви свята: Іван-травник, Іван-чаклун та ін. Особа Івана Хрестителя особлива, незвичайна, визначна. Він- пророк, мученик, хреститель… Про хрещення і покаяння в гріхах оголосив, про появу Месії- Ісуса Христа- прорік, якого в ріці Йордані охрестив. Він віддав своє життя служінню Богові, своєму народові: проповідував і навчав.

В цей день існує багато цікавих традицій і ритуалів, пов’язаних із природою, травами і квітами, одна з яких – плетіння вінків із живих квітів. Як зробити собі найкрасивіший і ніжний віночок із квітів, які хитрощі і тонкощі потрібно для цього знати, розповіла користувачам бібліотекар. Дівчата дізналися про три способи, як плести вінок із живих квітів, виплели його і прикрасили ним бібліовітрину та народознавчу виставку.

Бібліотекар наголосила, що в основі купальських обрядів лежать культи вогню, води і рослинності. За народним звичаєм, цього дня молодь зі співами й жартами прямує до річки, розкладає вогнища й танцює навколо них. Важливий момент свята – стрибання через вогонь попарно – хлопець з дівчиною. Це своєрідний ритуал очищення, щоб бути сильними та здоровими. Обрядові ігри та вірування супроводжуються купальськими піснями, веселими забавами, хороводами, плетінням вінків та гаданнями. Свою розповідь бібліотекар пересипала цитатами із книг про це свято, зокрема, про один з найпоетичніших звичаїв нашого народу – пускання вінків на воду, Ольга Кобилянська писала: “…вдивлялися всі дівчата на веселі хвилі, куди й як несуть вони вінки. Понесуть їх далеко чи близько? До милого чи до чужого? І пливуть вінки з золотистими вогниками, віщуючи дівочу долю, а дівчата співають: ”Пливи віночок за водою, пливе доля за тобою”.
На закінчення відвідувачам для перегляду запропонували відео про те, які прикмети і традиції має свято Івана Купала.
Народознавчий калейдоскоп провели з юнацькою аудиторією і передував він фестивалю мистецтв” Купальська Ніч”, що відбувається щорічно на площі біля міського озера в парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка з 16:00, тож озброївшись почутою інформацією всі дружно відправились святкувати.
Відповідальна за підготовку та проведення заходу Микитюк У. С.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top