“Насильство в сім’ї: позиція суспільства і правовий захист держави”

15 травня вся країна відзначає Міжнародний день сім’ї, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Сім’я є берегинею людських цінностей, культури та історичної спадкоємності поколінь. З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина своєї держави.

12 травня 2022 р. в  читальному залі ЦБ МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради для шанувальників та користувачів бібліотеки в режимі online був презентований правовий моніторинг «Насильство в сім’ї: позиція суспільства і правовий захист держави». 

 

    Відеопрезентацію підготувала і приурочила до Всесвітнього Дня сім’ї бібліотекар читального залу Майя Шегда в рамках засідання молодіжного правового клубу «Діалог». 

 Насильство у родині лишається однією з актуальних проблем нашого суспільства. На превеликий жаль, існує насилля – вдома, на вулиці, на роботі, в школі. Ми постійно бачимо пригнічення однієї людини іншою і поступово  звикаємо до насилля. Правоохоронці наголошують, що війна – не привід терпіти домашнє насильство. Тому маємо знати права і закони, за якими можемо захищатися та захистити своїх близьких. Крім цього, необхідно якомога більше привертати увагу громадськості до проблеми насильства щодо жінок та дітей, мобілізувати чоловіків та молодь на боротьбу з цим ганебним явищем.

Держава – основний суб’єкт протидії насильству, тому органи державної влади вживають необхідні заходи для його запобігання та створюють систему захисту жертв і подолання наслідків насильства. 

У відеопрезентації є інформація про визначення поняття «домашнє насильство», його ознаки, особливості. Також подаються поради щодо запобігання домашнього насильства як явища у сучасному соціумі: як довести факт домашнього насильства, куди звертатися громадянам, які постраждали від домашнього насильства з метою отримання консультації та правового захисту? 

Відеопрезентація наголошує на правову, нормативну базу українського законодавства, основні державні документи – Конституцію України, міжнародні договори, Кримінальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та інші законодавчо-правові акти щодо недопускання насильства, які визначають права і обов’язки  кожного члена сім’ї,  захищають її від жорстокості та насильництва.

Презентація розрахована на широке коло користувачів з метою запобігання домашньому насильству та боротьбу з ним.

Відповідальна за проведення заходу керівник клубу “Діалог” Майя Шегда.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top