«На Івана, на Купала квітка щастя розквітала»

Купальська ніч вважається однією із наймістичніших і наймагічніших у році. Дата святкування Івана Купала є незмінною. У 2021 році, як і завжди, свято відзначається 7 липня. А точніше – в ніч на цю дату, адже гуляння розпочинаються ще ввечері 6 липня й тривають усю ніч. З нагоди цього свята працівники бібліотеки-філії №2 (вул. Карпатська, 14) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради провели народознавчу подорож: «На Івана, на Купала квітка щастя розквітала». Завдяки цьому заходу користувачі мали змогу дізнатись з яких далеких язичницьких часів прийшло до нас це свято.

Свято Івана Купала дуже стародавнє. Воно символізує зв’язок людини з природою і перехід до літнього циклу. Якщо до цього часу сонце було в фазі весняного бога Ярила, то після свята переходило в фазу Купала. Позаяк наші пращури до християнських часів велику роль виділяли богам, зокрема Сонцю, то Івана Купала також було пов’язане з цим небесним світилом.

Святкують це свято 7 липня – вважається найкращим часом, щоб продовжувати рід. У цей час також дуже добрий врожай, розквітає природа, рослини. Тому саме на Івана Купала приділялася велика увага ритуалам, обрядам і традиціям.  

Свято Івана Купала найколоритніше та найцікавіше магічне народне свято. Одним з його атрибутів є віночок, сплетений з різноманітних трав та квітів.   Купальський вінок – це не просто окраса, а й оберіг, «знахар душі», бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає та волосся береже.  

За допомогою книжкової виставки читачі бібліотеки мають можливість ознайомитися із прекрасними купальськими обрядами і дійствами, які проводилися у ніч на Івана Купала.

Відповідальна за проведення: Бігун Х.Р.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top