“Неосяжний світ Олександра Довженка”

“Слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка” 

Чарлі Чаплін

25 листопада минає 65 років з дня смерті непересічної особистості української культури –  Олександра Довженка. Він – всесвітньовідомий українець, цвіт української нації, перший поет кіно, найвідоміший український кінорежисер і письменник. 

На превеликий жаль добре ім’я Олександра Петровича на сьогодні не так часто звучить. Тож маючи нагоду бодай коротко вшанувати пам’ять великого майстра, у бібліотеці-філії №11 (с.Угорники вул. Просвіти, 4) МЦБС Департаменту культури Івано-Франківської міської ради відбулося п’ять хвилин з мистецтвом під назвою “Неосяжний світ Олександра Довженка. Бо й справді його світ був неосяжним.

На самому початку бібліотекар коротенько ознайомив з біографією митця, звертаючи увагу на окремі її, найважливіші і найболючіші моменти. Також було і згадано про цікаві факти із життя великого майстра. Наприклад: про те, як Олександр Петрович мріяв побувати у Голлівуді. Або ж його нездійсненну мрію – зняти фільм «Тарас Бульба». На котрий він мав уже свій сценарій. 

Життя відомого митця було сповнене не втомної праці, болю за свій народ і переживань. Він постійно був під «прицілом» з боку «органів». А твір «Україна в вогні» взагалі був заборонений через «відверте проголошення сумнівів щодо колективної вини за покинуте ворогові безпорадне населення  та боєздатність Червоної армії». Режисера звільнили з посади художнього керівника Київської кіностудії, викреслили зі складу всеслов’янського комітету й комітету присудження Сталінської премії, а також зі списків майбутньої Художньої ради.

Та попри все великий митець творив. А головне «говорив правду» з екрану. І ніщо не змогло зупинити його творчий порив. 

Вкінці присутні мали змогу переглянути кілька уривків із знаменитих кінокартин. 

Дуже шкода, що сучасна «культура» мало спогадує своїх «основоположників». Саме тих особистостей, котрі не зважаючи ні на що творили і жили тим духом. 

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top