“Не треба бути ворогом собі”: акція-застереження

«Найбільша перемога – це перемога над собою, а найганебніше – бути переможеним своїми пристрастями».
Демокріт

07 квітня, у  Всесвітній день здоров’я, центральна бібліотека для дітей Івано-Франківської МЦБС Департаменту культури міської ради залучила відвідувачів до акції-застереження “Не треба бути ворогом собі”. Увазі читачів була представлена викладка науково-популярної літератури та плакати про здоровий спосіб життя «Чи бути здоровим вирішуєш Ти?» Бібліотекарі спілкувалися з відвідувачами про небезпечні звички у харчуванні та стилі життя,  які викликають ожиріння – одне з найбільш поширених захворювань у світі.

 

Сучасні люди жодною хворобою не хворіють так часто, як ожирінням. На сьогодні в розвинутих країнах світу 25% підлітків мають надлишкову масу тіла, а 15% – ожиріння. В Україні щорічно фіксують 18-20 тис нових випадків ожиріння серед дітей та підлітків. Незначні, на перший погляд, “маленькі слабкості”, які людина собі дозволяє, можуть призвести до значного збільшення ваги. Вага залежить не тільки від того, чим і як людина харчується, а й від того, наскільки активний спосіб життя вона веде. Як правило, сучасна людина веде сидячий спосіб життя: їздить на транспорті замість того, щоб ходити; користується ліфтом навіть в тих випадках, коли можна обійтися без них; виконує роботу сидячи; багато часу проводить перед телевізором і за комп’ютером, що і сприяє наростанню маси тіла і розвитку ожиріння.

Неправильне харчування — страшний ворог хорошого самопочуття. Як мовиться, ми те, що ми їмо. З раннього дитинства у нас формується смак до їжі, до здорових звичок, і добре, коли ми звикаємо їсти здорову їжу, а здорові звички супроводжують нас протягом усього життя. Народна мудрість говорить: «Посієш вчинок – пожнеш звичку, посієш звичку – пожнеш характер, посієш характер – пожнеш долю». Це стосується і здорового харчування, і здорового способу життя.

Найнебезпечніші продукти – це солодка випічка, газовані напої, смажене м’ясо, фастфуд, сир, молочні продукти підвищеної жирності.

Пам’ятайте про те, що немає настільки небезпечної їжі, яка могла б вас наразити на серйозну небезпеку самостійно. Справа завжди у сукупності чинників, а їжа може стати головною з них, якщо не надавати значення тому, що ви споживаєте.

“Що читати?”
Художня література, в який проблема ожиріння у дітей та підлітків висвітлюється не тільки, як проблема медична, але й соціальна: булінг, самотність, незахищеність.

“Мія і Бруно ростуть здоровими. Що варто знати про дитяче харчування та ожиріння” Моніка Пейткс
Бруно сім років, і сьогодні він сумує, бо в школі його обізвали «коровою». Хоча він зазвичай харчується так, як і інші хлопчики та дівчатка, у нього накопичується на животі жирок.І це турбує Бруно, бо він більше втомлюється, коли бігає на майданчику. Педіатр каже, що в нього ОЖИРІННЯ. Булінг? Здорове харчування? Голод у животі? Голод у голові? Ситість? Клітковина? Калорії? Спорт?
Отримай якомога більше порад, щоб уникнути ожиріння! Тепер Бруно задоволений: у нього залишилося тільки трохи ЗАЙВОЇ ВАГИ. У його сім’ї всі харчуються краще й більше рухаються, вони – здорова родина!

 

“Пампуха” Алевтіна Шавлович
В центрі сюжету – школярка Ганя, яка дуже любить пампушки і тістечка, і досить часто стає об’єктом глузувань своїх однолітків, які не можуть їй пробачити наявність у неї зайвої ваги. Дівчинка страждає від булінгу, вдома про це ніхто толком не знає, а шкільна вчителька замість того, щоб залагодити конфлікт, здається, вирішила, що краще сама його і провокуватиме, упереджено ставлячись до дитини, яка не відповідає її “стандартам”.

Книга піднімає такі теми, що є актуальні для кожного підлітка. Написана легко й цікаво. Не дивлячись на маленький обсяг, книга дуже захоплююча та з неординарним сюжетом. Радимо прочитати!

 

«Зелені мартенси» Йоанна Ягелло
На думку Фелікса, школа нагадує фронт, на якому точиться безупинне суперництво. У кого крутіший смартфон? Хто прийшов у фірмових шмотках? Але хлопець не збирається брати участі в цих змаганнях: у нього набагато серйозніші проблеми, до того ж, доводиться на невизначений час стати головою родини. Його мати знайшла роботу за кордоном, батько давно має нову сім’ю, а молодша сестра наближається до небезпечного підліткового віку і, як більшість її однолітків, аж ніяк не схильна до хатніх обов’язків!

Отилія теж не схожа на своїх однокласників: барвистий одяг, копиця рудого волосся, зайва вага, якою дівчина взагалі не переймається, і улюблені зелені мартенси. А ще – оптимізм, який Отилія-Опта просто випромінює, хоч їй і самій не бракує проблем. Не дивно, що Фелікс відразу звертає увагу на Опту. Цих двох аутсайдерів швидко поєднає дружба. А може, щось більше?

Отож, читаємо, надихаємося і стаємо переможцями над власними пристрастями, обираємо    правильне харчування та активний спосіб життя, і це будуть перші кроки на шляху до щастя.

Відповідальна: Томілова Лілія.

Поділіться цим записом в:
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Top